11 augustus - Het aftelpunt van de Mayakalender (5122 jaar geleden)

Die Mayakalender heeft dus een heleboel verschillende tijdrekeningen. Sommige lijken wel weer wat op onze tijdrekening: de Haab (burgerlijke kalender) is 365 dagen en de kalender-kringloop is 52 jaar.

Om 5 over 8 gaat de telefoon. Waar de hoofdkraan van het water zit en of ik eigenlijk zo snel mogelijk al kan komen. Het hele souterrain (jeugdafdeling, sorteerruimte, toiletten en magazijnen) staat onder water. De vlotter was afgebroken en het water spoot eruit. Waarschijnlijk vanaf ergens zaterdagavond. Schoon water, maar niet als het al een tijdje op de vloer ligt. Ik had ooit bij Praxis voor 4,95 namaakcrocs gekocht, die kwamen nu goed van pas! Na anderhalf uur kwam het rioleringsbedrijf kijken om meteen te constateren dat zij niets konden doen. Nou was het verder een aardige man dus hij heeft meteen ervoor gezorgd dat de loodgieter gewaarschuwd zou worden. Ooit heb ik een waterstofzuiger van meneer Henkel gewonnen. Die werkt nog steeds goed. Alleen slurpt hij maar 10 liter tegelijk. Een schoonmaakbedrijf gevraagd of zij niet nog wat waterstofzuigers hadden. Komen er meteen 2 van ieder 60 liter brengen. Helaas niet met bijbehorende mankracht, maar daar werd aan gewerkt. En inderdaad komt er om 11 uur iemand helpen! Vooral op de stenen vloer van de toiletruimte is het water ijskoud. Maar het is net als bij het springen in een koud zwembad: ben je er eenmaal doorheen dan gaat het wel. Gestaag werken we door. Om half 2 vinden we het "droog". Totdat ik in het kleine magazijn ga kijken... daar staat dus verschrikkelijk veel op de grond en dat is allemaal kledder. We slepen heel wat naar buiten, hangen de kleren van Muis te drogen, gooien heel wat nat papier meteen maar in de container. Maar heel wat moet eerst door de verzekeringsexpert worden nagekeken. En die komt binnen 24 uur... als dat maar geen werkuren zijn. Om half 3 is het dan eindelijk zo ver dat ook onze eigen waterstofzuiger opgeborgen wordt. Nu kunnen de droogmachines naar binnen. De gemeente zou zorgen dat die geleverd werden. Dat wordt morgenochtend...
Helaas is de jeugdafdeling wegens wateroverlast gesloten. En dat duurt nog minimaal een hele dag, misschien zelfs nog wel meer... We hebben wel het meeste water weggezogen, maar de vloer is nog steeds nat. En ik ben héél blij met mijn 3 collega's die zomaar aanboden te blijven helpen tot al het water weg was!

Op de foto's: Henk duikt vol goede moed de dag in, op blote voeten als je hierop niet voorbereid bent, een paar prachtige spiegelbeelden en niet te vergeten de kleren van Muis, door José op een snel gemaakte waslijn gehangen. Hoe snel zijn meubels kapotgevreten door water? Vooral in het begin zette je de waterstofzuiger gewoon aan, zonder verder iets te hoeven doen was hij binnen een minuut vol, weer 10 liter water (Henk en Dinfie).




Geen opmerkingen: