20 juli - Rembrandt failliet verklaard (1656)

Alles wordt aan de schuldeisers verkocht. Twintig jaar lang was hij een welgestelde schilder met veel opdrachten. Nadat zijn vrouw Sasia Uylenburgh gestorven is, nam hij een weduwe in dienst als verzorgster. Die klaagde hem aan voor verbroken huwelijksbeloften. Zij wordt in een spinhuis (behalve plek om te spinnen ook gevangenis voor vrouwen) geplaatst. Maar ook al snel opgevolgd door Hendrickje Stoffels met wie hij een buitenechtelijke dochter krijgt. Hij leeft ver boven zijn stand, al gebruikt hij zijn aankopen vaak als model voor zijn schilderijen (kleding e.d.). Na zijn faillissement worden Hendrickje en zijn zoon Titus eigenaar van de schilder- en kunsthandel zodat Rembrandt toch gewoon door kon blijven schilderen.
Op 25 januari 2007 werd bij het veilinghuis Sotheby's een werk van Rembrandt "Portret van St.-Jacob de Meerdere" uit 1661, geveild voor $ 25,8 miljoen...

Heel Brabant is weer schoongewassen vanmiddag. Toen het bord "de Limburgers heten u welkom" zichtbaar werd, klaarde ook meteen het weer op! Al viel er af en toe ook in Limburg een fikse plensbui. Op de terugweg genoten van spelende konijntjes op de Rouwkuilen, natuurlijk rijd je dan vanzelf voorzichtiger. Prachtig zonnetje, mooie wolken en een nog mooiere regenboog. Dat is het voordeel van binnendoor rijden. Tot je weer op de snelweg naar Eindhoven komt. Er zijn nog steeds weggebruikers die het niet kunnen hebben dat zo'n aftands autootje (ik bedoel mijn uiterst solide bestelwagen) hun inhaalt. Dus gaan ze dan expres harder rijden. Tja, dat kan ik dus ook. En snijden kan ik ook. Niet alleen appels, ook vervelende macho's. En dán ff geen gas geven. Verder heb ik onderweg gewoon genoten van het Circus Jeroen Bosch.

Geen opmerkingen: