Lantaarnfestival

Feest van het Opperste Principe, tegelijkertijd ook de Nacht van de Drie Principes. Maar dit festival staat ook nog bekend als Klein Nieuwjaar. Op de eerste volle maan van het nieuwe jaar kan de mens geesten door de lucht zien vliegen. Uiteraard gaat men daarom deze nacht naar buiten om de geesten op te zoeken. Een festival dat al meer dan 2000 jaar wordt gevierd... wauw! Hoe zouden lantaarntjes er toen uitgezien hebben? Eén ding is zeker: lantaarn in China betekent heel wat anders dan lantaarn in Nederland...


Wat zouden die Principes (mét hoofdletter!) er eigenlijk mee te maken hebben? De 3 principes zijn door Sun Yat-sen bedacht, maar die leefde van 1866 tot 1925. Het eerste Principe is Mínzú: nationalisme (allen die in het land wonen hebben dezelfde rechten en kansen). Het twwede Principe is Mínquán: democratie en het derde Principe is Mínshēng: volkswelvaart (eigen grond voor boeren en eigen bezittingen). China moest door het toepassen van deze Principes een vrije, welvarende en machtige staat worden. Het Opperste Principe kan op heel wat manieren worden vertaald.

Het is zondag en pokkeweer. Wat kun je dan beter doen dan verdergaan met de badkamer?! Dus haal ik het kastje leeg zodat het wat makkelijker weggehaald kan worden (jeetje, zou iedereen zoveel in het badkamerkastje verstoppen?) en begint A aan het slopen van de vloer. Ondertussen vermaak ik me met het uitzoeken van heeeeeeel veel kralen en bijbehorende dingen als sluitinkjes en sluitkapjes.

Geen opmerkingen: