Multatulidag

Ik heb veel (leed) gedragen - Multatuli. In 1859 schreef Eduard Douwes Dekker, berooid in Brussel, in ongeveer een maand tijd Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij. In juni 2002 werd dit boek uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig letterkundige werk aller tijden. Het is een van de weinige boeken dat ik vaker dan 3x heb gelezen.
Het beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt die het gevolg waren van het beleid in Nederlands-Indië. In 1988 kwam er een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. "Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden". Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. Zo ontstond Stichting Max Havelaar.

De laatste van de instructies die met de verbouwing te maken hebben? De brandmeldcentrale is aan de beurt. Verder scheppen we zo'n 2.500 celebrations door elkaar, moeten er nogal wat brieven verstuurd worden, komen er her en der vragen die beantwoord moeten worden... kortom, ik heb me wéér niet verveeld vandaag :D

Geen opmerkingen: