Wijnemmer?

Op 13 februari 1933 werd in het Vorstengraf bij Oss een bronzen wijnemmer met inhoud gevonden. Lekker? Die wijnemmer is dan 2.633 jaar oud. Zulke oude wijn lijkt me nou niet echt te drinken. Meer waarschijnlijk is dat die ook al lang verdampt is. In plaats van wijn zit er o.a. een met goud versierd kromgesmeed ijzeren zwaard in. Het moet nogal een grote emmer geweest zijn want er zaten ook nog gecremeerde beenderen in (mannelijk of vrouwelijk is niet echt bekend). En verder een mes, scheermes, 2 paardenbitten, kokerbijl, 3 kledingspelden, paardentuig, nog wat ijzeren objecten met onbekende functie, restanten van een houten object, slijpsteen, leerbeslag, een versierd bot, bronzen ringen, een ovalen plaatje, weefsel en een versierde bronzen dop.

Nederland is trots op zijn archeologische vondsten. Op de plaats van dit graf is een autokerkhof annex -sloperij verrezen. Door de vervuiling die dit bedrijf met zich meebracht werd het gebied later gesaneerd... Later is het graf gedeeltelijk gerestaureerd, maar de echt oude resten zijn dus gewoon verloren.

De vastenavond is losgebarsten. Waag het geen carnaval te noemen in dit gat, ze zijn dan diep beledigd! Eigenlijk dweilen ze (met de kraan open?) al sinds begin januari. En dat gaat hier ook nog wel even door. Aan 3 dagen hebben ze hier niet genoeg!

Geen opmerkingen: