hotpot


Nope, geen stoofpotje, geen warmwaterbad met of zonder bubbels. Met de hotpot kun je glas versmelten. Eerst krijgen we een stukje theorie over glas, wat glas kan en wat het niet kan. Dan snijden we stukjes en gaan een patroon samenstellen. Glas blijkt altijd terug te vallen op 6 mm. Dus als je 3 stukjes glas van 3 mm op elkaar stapelt wordt je versmolten druppel dus groter... aiiii. Dat had ik dus niet meteen door. Ik wilde dus wel een paar oorbellen maken. Die vielen dus zo groot uit dat het hangers geworden zijn.
Hoe gaat het in z'n werk? Je kiest een ondergrond, legt daarop een of enkele stukjes glas van een andere kleur (glas met metaalfolie kan ook, geeft leuk effect), dek het af met een doorzichtig stukje glas. Dat laatste hoeft dus niet maar bij bepaalde stukken is het effect (blijkbaar) mooier. Het geheel gaat dus in een hotpot en die gaat in de magnetron. Na een minuut of 9 gaat de pot eruit, éven afkoelen tot de gloed eraf is en dan de deksel er weer op. Na een half uurtje is het geheel dusdanig afgekoeld dat het goed versmolten en gehard is. Het kan in de open lucht verder afkoelen. De eerste foto toont het glas als het net de magnetron uitkomt.














De tweede foto is het eindresultaat. Nog een hangertje eraan hechten met epoxylijm en het kan verder verwerkt worden.
Ook het tweede setje is íets te groot om als oorbel door te mogen gaan (scheuren je oren meteen uit). Het witte streepje erdoor komt op de foto vreemder over dan in het echt. Het derde setje is perfect geschikt voor mijn oren. Beide zijn gemaakt van stukjes glas met millefiori (glasbloemetjes).

Geen opmerkingen: