een nieuw jaar

Waarom tellen we eigenlijk in jaren? Waarom niet gewoon in dagen? Waarom is er eigenlijk een tijdrekening? De zon komt op en gaat weer onder. Weer een dag voorbij. Maar waarom moet die dag 86.400 seconden hebben? Wat is er mis met 50.000 of 100.000? Telt toch ook veel makkelijker? Alles in het decimale stelsel.
Vroeger begon het nieuwe jaar gewoon als de lente begon. Hoe ze dat vaststelden? Als de dag en de nacht even lang waren. Maar dat betekent dus dat ze toen ook al iets als een tijdrekening hadden. Enig speurwerk is dus vereist.
Vroeger was de seconde gedefinieerd als 1/24/60/60 oftewel 1/86.400 deel van de gemiddelde zonnedag. Maar een gemiddelde zonnedag is niet nauwkeurig en al helemaal niet constant. Daarom is de seconde nu gedefinieerd als de duur van 9.192.631.770 perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijnenergieniveaus van de grondtoestand van een 133cesiumatoom in rust bij een temperatuur van 0 K. Zo, maar dat is wel erg lang geleden dat ik natuurkundelessen volgde. Er is ook nog zoiets als een schrikkelseconde. Die is in 1972 pas ingevoerd. Zo ongeveer één per 18 maanden. Ongeveer dus. Met andere woorden: tijd is betrekkelijk. Maak er wat van!

Geen opmerkingen: