13 november - eerste helikoptervlucht (1907)

Paul Cornu, een Franse fietsenmaker, werd geïnspireerd door Leonardo da Vinci. Zijn helikopter heeft twee rotors en wordt aangedreven door een 24-pk-motor. Hij komt tot 2 meter boven de grond en houdt dat 20 seconden vol. Om dit nou de eerste echte helikoptervlucht te noemen?

Vanmiddag eerst naar Oud-Beijerland. Als we bijna op de plaats van bestemming zijn (waar ik alleen maar een tas hoef af te geven) zien we aan de andere kant van de weg een werkwagen die de paaltjes naast de weg schoonmaakt. Net zulke borstels als welke je in autowasserijen ziet, in miniatuur. Dit kost kapitalen! Niet alleen de benzine die de auto verbruikt maar ook de enorme hoeveelheid water wat erdoor gejast wordt. En wat dacht je van de 3 kilometer file achter hem? We besluiten dan ook een andere weg terug te nemen en gaan via Goidschalxoord en Heiningen naar Barendrecht. Grotendeels prachtige kleine dijkdorpjes, helaas is er net iets te veel nieuwbouw neergezet.
Op de terugweg belandden we eigenlijk in de avondspits, al is die op deze weg nauwelijks groot te noemen. Een volle maan doorbroken door een strook wolken boven de horizon. Dat zijn nu nog eens mooie vergezichten.

Geen opmerkingen: