12 november - Amsterdamse Hortus botanicus opgericht (1638)


Oorspronkelijk was de Hortus botanicus een medicinale kruidentuin. Amsterdam had net een pestepidemie achter de rug en artsen en apothekers gebruikten de kruiden als basis voor de medicijnen. De VOC-schepen brachten behalve kruiden en specerijen ook exotische sierplanten mee. Een daarvan staat nog steeds te pronken, de Oostkaapse broodboom. In 1850 heeft de Hortus deze boom uit de collectie van de overleden Koning Willem II gekocht. Broodbomen zijn ofwel mannelijk, ofwel vrouwelijk. Dit was een mannelijk exemplaar, nu zo'n 300 jaar oud. De vrouwelijke boom, die ertegenover staat, is zo'n 100 jaar jonger. In plantenlevens een peuleschil.

De dag is rustig begonnen. Verwarming hoog en lekker binnen blijven. André haalt wat boodschappen in huis. Nu moeten we morgen noodgedwongen vis eten (niet dat ik daar iets op tegen heb, integendeel). Maar gerookte heilbot is iets anders dan een verse zeewolffilet. De bietensalade smaakt ook uitstekend met gerookte makreel (en die had hij wel meegenomen).
Tussen de middag ga ik op engelenhaarjacht. Er zijn geen engelen meer? Of ze hebben betere shampoo tegenwoordig want er valt geen haar meer uit. En toch is dit het mooiste product om bij mijn beelden te gebruiken, vooral bij de elfjes. Dus, iedereen die engelenhaar tegenkomt...? ;-)
Aan het eind van de middag ga ik nog enkele uren werken. Er komt een stagiaire nieuwe stijl. De regering heeft "maatschappelijke stages" verplicht gesteld. Iedere leerling moet 72 uur stage lopen en anders krijgt hij/zij geen diploma. Maar... ze mogen níet werken! Het zijn geen goedkope arbeidskrachten, ze mogen geen vrijwilligerswerk doen, ze mogen eigenlijk niks. Asma vertelde dat ze hiervoor stage liep bij een bejaardentehuis (ok, verzorgingshuis dan). Ze moest een oudere man in een rolstoel naar de film rijden, daarbij blijven en dan weer terugrijden. Het was een hele saaie film en hij viel in slaap! Probeer maar eens niet in lachen uit te barsten als iemand je dat heel serieus vertelt. Ik zag het hele gebeuren voor me...

Geen opmerkingen: