nog meer cultuur!

En daarvoor zakken we af naar Kilkenny. Een flink anderhalf uur rijden tegenwoordig. Vroeger was dit dus gewoon niet op één dag te doen maar met die nieuwe (en helaas ook stukken saaie!) wegen ben je er zo. De National Crafts Gallery heeft enkele mooie tentoonstellingen.


Jammer genoeg zijn er niet veel crafters meer in de studio's, de meeste staan leeg. Butler's house lijkt ook leeg. Dit willen wij wel voor een symbolisch bedrag per jaar huren en (gedeeltelijk) openstellen voor publiek.


Daarbij wil ik natuurlijk de tuinmannen het brood niet uit de mond stoten en mogen zij uiteraard deze prachtige tuin blijven onderhouden.


Aan de overkant staat het kasteel. Waarschijnlijk wordt dit als een mooi bouwwerk beschouwd, wij vinden het iets te mooi gerestaureerd. Of zien wij gewoon liever ruïnes? De Nore rivier deelt de stad doormidden. Dat is dan weer wel mooi vanaf de tuin van het kasteel te zien.


Teruglopend naar de auto bekijken we voornamelijk gevels van winkels en huizen. En genieten we nog van het laatste beetje zon. In Kilkenny hebben ze zo te zien geen zin in een volle week mooi weer. Of wel zin maar bad luck...
De vistherapiewinkel is wel in trek. Brrrrr... volgens de jongeman van wie deze voet is, was het tickling, some experience, you can really feel their teeth. Geloof het meteen maar ik laat dit toch wel aan mij voorbij gaan!


In Gráig na Manach (village of the monks) gaan we op zoek naar Duiske abbey. Een prachtige rit ernaartoe, veel bochten, smalle wegen, kortom: smullen! Al kunnen we na 3 kwartier nauwelijks geloven dat we er nóg niet zijn, we blijken toch steeds nog goed te rijden. Blijkt een deel van de abdij nog gewoon in gebruik te zijn als kerk. Wéér geen ruïne! Wel een hartstikke leuk gezellig dorp waar toevallig vandaag een funrace tussen de local pubs wordt gehouden op de Barrow. We kwamen net te laat aan. Het lijken wel olievaten welke tussen een metalen stelling zijn gebouwd. Ze gebruiken peddels om vooruit te komen.


A rijdt terug. Sheila werkt nog niet dus besluiten we aan het einde van de straat rechtsaf te slaan omdat linksaf terug naar het dorp zou betekenen. Oei, we komen dus weer op een prachtige weg met genoeg bochten... maar waar die heen gaat? Geen idee. Stom toevallig staat daar ineens wel de ruïne van de kerk van Ullard, gesticht door Saint Fiachra in de 6e eeuw. Deze heilige vertegenwoordigt tuinmannen en taxi-chauffeurs. Nooit geweten dat er al taxi's waren toen!


Geen opmerkingen: