gloeilamp

Een verkoolde bamboevezel in een vacuüm gezogen eau-de-colognefles. Zo werd in 1854 de eerste gloeilamp gemaakt. De fles werd vacuüm getrokken door deze eerst te vullen met kwik en hem daarna leeg te laten lopen. Göbels lamp brandde 400 uur. 25 jaar later vroeg Edison octrooi aan op de gloeilamp. De rechtbank oordeelde echter Göbel als uitvinder.

Bewaar nog een gloeilamp voor het volgende experiment:
Plaats een gloeilamp in een bekerglas van 50 ml en zet het geheel in het midden van de magnetron. Schakel de magnetron in op het hoogste vermogen.
Na inschakelen van de magnetron brandt de gloeidraad binnen enkele seconden met een felle lichtflits en een vreemd snerpend geluid door. Korte tijd later vult de gloeilamp zich met een blauwpaars licht, wat na circa vijf seconden geleidelijk overgaat naar een fel gifgroen schijnsel. Na afloop van het experiment bleek het glas van de gloeilamp door de hitte vervormd te zijn en de aansluitdraden van de gloeidraad gesmolten.

Laat wel de magnetron eerst 10 minuten afkoelen voordat je de deur opent!! Het geheel is echt gloeiend heet... En de magnetron niet langer dan circa 30 seconden inschakelen!!

Vanmiddag een workshop gevolgd waarin de leerling centraal gezet werd. De stagiaire op niveau 1-2. Leuk om van gedachten te wisselen met andere praktijkbegeleiders!

Geen opmerkingen: