29 november - Niet-winkeldag

Tot nu toe is dat nog gelukt ook. Oeps, of telt een internetshop ook mee als winkel? Het vriest enkele graden, er staat een ijzige wind. Je dacht toch niet dat ik dan ging shoppen? (Hoe laat is die anti-winkeldag afgelopen?)

Via Dunboyne naar Donabate gereden. Ik weiger tol te betalen als het niet echt hoeft. Als de snelweg nou klaar zou zijn vond ik het geen probleem, maar om nou tol te gaan betalen en vervolgens niet harder dan 60 te mogen? Dus rijd ik heerlijk over de bevroren binnenwegen. Helaas is John onbereikbaar dus blijft het hek van de site dicht en moet ik dus 4x op en neer lopen in die ijzige wind om mijn dozen met beelden naar de auto te krijgen. Maar alles zit erin, morgen graag een goede craftsfair ;-)
Zo meteen naar OmniPark even regelen dat mijn mini-laptop toch ook met het 3G-modem kan werken. Je moet daar dus iets voor downloaden, ze vertellen alleen niet wat en waar. Ierland, land van onbegrensde mogelijkheden, je moet ze alleen weten te vinden. Daarna naar de Pavilions om lekker Sushi te eten met Stephany. En dan weer binnendoor terug en een vroege nacht, morgen vroeg op!

28 november - 8e druppel in pekexperiment (2000)

In 1927 wordt het experiment opgezet om te zien hoe lang een druppel pek erover doet om te vallen. Sommige vaste stoffen zouden bewegen als vloeibare. Eerst mag het pek 3 jaar tot rust komen, in 2930 wordt de trechter opengezet. Maar het duurt wel 8 jaar voor de eerste druppel valt. In het begin zitten er 7-9 jaar tussen de druppels. In 2000 valt de achtste druppel, 12 jaar na druppel 7.

We verblijven al zeker 20 jaar in Leixlip. Zeker in het begin waren we hier erg veel. Ook al verblijven we dan nu meestal in Donabate, Leixlip (en haar bewoners) vergeten we echt niet! Maar toch hadden we nog nooit op de kasteelgronden gelopen. Dus ben ik daar vandaag maar eens gaan wandelen. Des Guinness bewoont het kasteel, hij is zo vriendelijk wandelen in de tuinen toe te staan. Ik wilde ook nog naar het boathouse lopen maar dwars door het bos over die natte bladeren die slipten onder m'n schoenen... dat doe ik wel eens in de zomer!

27 november - aanvang der godsdienstwaanzin

In 1095 begint de eerste kruistocht, er volgen er nog vele. Ook in een "modernere" jas.

Na eerst flink geshopt te hebben ben ik op zoek gegaan naar Connolly's Folly. Een prachtig monument dat wel behekst zou zijn. Nou, die heksen zijn er nu wel uit: het is bezet door bouwvakkers die het weer in oude luister gaan herstellen. Over een jaartje ga ik wel terug om te kijken hoever ze dan zijn. Het is prachtig weer, wel koud maar het zonnetje schijnt volop. In Maynooth ga ik maar eens kijken of ik kan parkeren op de campus. Het museum blijkt dicht, het is er wel heel erg gezellig. Dan maar even in Maynooth zelf kijken of ik het equestrian centre nog kan vinden, wie weet hebben ze nog die goede lederwas. Behalve de was heb ik nog (in verschillende andere winkels) flink wat inkopen gedaan. Ik ben een enorme theepot rijker. Die kan niet in de koffer, dus moet hij een half jaartje wachten tot ik mijn grote koffer eens meeneem. Maar hij is mooi!!

Guinness' vrouw zou zo'n 25-30 jaar terug hier begraven zijn.

26 november - Snip & Snap stoppen

Na 40 jaar zetten Willy Walden en Piet Muyselaar in 1977 voor de laatste keer Snip & Snap op de planken.

Rustig op vakantie gaan? Tuurlijk! Om kwart voor 7 stond ik de beelden te bronzen, om half 9 was ik op m'n werk. Daar heb ik wel op een gegeven moment gezegd dat ik er "niet meer was" zodat ik in ieder geval de boekhouding nog even op orde kon maken. Om even na 12 uur ging ik naar huis, de koffer moest nog ingepakt worden. En omdat ik toch weer meer mee wilde nemen dan gedacht... moest de groene koffer toch maar weer van zolder gehaald worden (hij was net gisteravond terug verbannen omdat de beelden er niet inpasten). Hopelijk laat Ryanair mij gewoon met 3 tassen aan boord gaan! André brengt mij naar de trein. En zo sta ik, zonder enig oponthoud om 4 uur voor de douane. Terwijl het vliegtuig om 18:25 vertrekt (uurtje later dan ik had gedacht), en ik dus pas om 18:00 door de douane had gehoeven... ach, ik heb me uitstekend vermaakt, toch een rustig begin van de vakantie.
Bij Hertz lijkt het wel helemaal of ik weer thuiskom, ik krijg exact dezelfde auto mee als de vorige keer! Er staan alleen 40.000 km meer op de teller. Maureen heeft lekker koud vlees klaarstaan dus honger hoef ik ook niet te lijden. En na een gezellige babbel breken we om midnight dan toch maar op voor de dag.

25 november - The Last Waltz in 1976


Het laatste optreden van The Band, gegeven op de plaats waar ook het eerste concert werd gegeven: Winterland in San Francisco. Wat heb ik vroeger vaak gewalst tussen de keuken en de kamer terwijl de mannen ondertussen de vis bakten... De lp is inmiddels vervangen door de cd, de muziek is nog steeds schitterend.

Eerst nog even een beamer aansluiten in Steenbergen, dan nog even boodschappen doen. 's Middags is het heerlijk rustig, kan ik heerlijk doorwerken! Vanavond de laatste hand aan de beelden, de koffer moet nog van de zolder gehaald worden (en uiteraard ook nog ingepakt, maar dat kan morgen ook nog).

24 november - Loesje geboren!


Dit behoeft geen nadere uitleg... al 25 jaar jong...

Waarom kan ik nou nooit eens rustig op vakantie gaan? Een race tegen de klok, iedere keer weer. Vanmiddag naar de osteopaat geweest. In tegenstelling tot wat ik dan tegen anderen zeg ben ik daarna dus gewoon gaan werken. Niet echt slim, wel noodzakelijk. Vanavond de beelden nog een laatste vorm meegegeven. Morgen nog schilderen. Overmorgen inpakken... gaat goed!

23 november - Eerste jukebox geplaatst (1889)

Louis Glass bedacht en bouwde de eerste machine welke muziek draaide na geldinworp. De box wordt geplaatst in San Francisco in de Palais Royal Saloon.

Of die beelden nog op tijd klaar zijn weet ik nog niet. Engelenhaar (en zeker dit namaak engelenhaar) droogt niet zo snel. En anders neem ik ze toch lekker de volgende keer mee? Er staan nog beelden genoeg daar en als ik ze weer anders neerzet... Het sneeuwt! Prachtig! Het begon met wat natte vieze sliksneeuw maar halverwege de middag begon het dan toch echt te sneeuwen. Ze zeggen dat het uit Engeland komt... dus wie weet ben ik over anderhalve week weer ingesneeuwd ;-)

22 november - SOS sinds 1906

...---... zonder pauzes ertussenin. Het internationale noodsignaal voor draadloze communicatie is géén afkorting van Save Our Ship of Save Our Souls. De namen zijn later verzonnen, het zijn backroniemen. In de radiotelefonie wordt Mayday gebruikt, een verbastering van het Franse m'aidez.

De tweede boekverkoop zit er weer op. Het was gezellig. Een mevrouw komt vragen of ze korting kan krijgen want ze koopt de boeken voor de kerk... niet bepaald een christelijke vraag vind ik! Gelukkig zijn er meer leuke klanten. Een moeder laat haar zoontje (3-4 jaar oud) zelf zijn boeken uitzoeken. Hij gaat uitgebreid op de grond zitten "voorlezen". Deze middag komen er vooral veel kinderen een tas kopen. Ze worden goed gevuld (wat betekent dat er lekker veel boeken weg gaan). Een meisje weet het goed samen te vatten: de boeken zijn gratis, de tas kost 5 euro.

21 november - Kernwapens de wereld uit!

Minstens 300.000 mensen komen in 1981 in Amsterdam bijeen om te protesteren tegen het voornemen van de Nederlandse regering om in Nederland kernwapens te plaatsen. Wim Kok (toen nog vakbondsleider) besluit zijn toespraak:
"Kernbewapening is geen modernisering maar idiotisering van de wereldsamenleving. Het is onduldbaar dat onbeschrijfelijk grote bedragen worden uitgegeven aan de verfijning en de vervolmaking van het meest ingenieuze wapentuig dat met één druk op de knop alle leven van mens en dier kan vernietigen en dat er tegelijkertijd zoveel miljoenen mensen letterlijk dood gaan van de honger. In ons belang en dat van onze kinderen en kleinkinderen voor wie we een leefbare wereld willen achterlaten zeg ik: "Vooruit met de strijd voor de vrede! Weg met de oorlogsdreiging, weg met de atoomwapens!"

Ik was even vergeten dat ik naar het theater moest vanavond. Zelfs een theaterplusspektakel, al heb ik van dat laatste niet veel meegekregen. Het was een Celtic Super Night en de artiesten waren écht super!! Subliem spel. Dit was een hele avond echt genieten...

20 november - Walvis laat walvisvaarder zinken


In 1820 zinkt de Essex door toedoen van een potvis. In augustus 1819 vertrok het schip met de bedoeling 2,5 jaar op de zuidelijke Grote Oceaan te jagen op potvissen. Nadat de helft van het laadruim vol lag met dure walvisolie werd besloten in de paringsgebieden verder te jagen. Daar ramt een potvisbul het schip. De bemanningsleden weten in 3 kleine walvisboten het eiland Henderson te bereiken. Er is echter te weinig voedsel en het eiland is onbewoond. Met de walvisboten besluiten 17 bemanningsleden Zuid-Amerika te bereiken. Het meegenomen scheepsbeschuit bleek te weinig om op te overleven. Bij gebrek aan eten gingen ze over tot kannibalisme. Aan boord van de sloep van kapitein Pollard werd bij gebrek aan stervenden zelfs geloot om wie er gedood zou worden. Bij aankomst bleken 7 zeelieden te zijn opgegeten. De eerste stuurman en zijn scheepsjongen hebben het verhaal opgeschreven. Moby Dick is op dit verhaal gebaseerd.

De auto is opgeruimd! Moet ook wel want hij moet volgepropt worden met oud papier. Henk plaatst een stuk hout achter de stoelen zodat ik niet gekeeld kan worden door verschuivende dozen/boeken. De hele bak ligt vol. Ik ben wel blij dat ik het er zelf niet uit hoef te halen zaterdag...
Jeetje, al weer zo'n dag welke ik niet kan navertellen. Wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan? Ik weet alleen dat ik geen seconde heb stilgezeten...

19 november - Biesbosch ontstaat (1421)

Door de Elisabethsvloed, die ruim 45.000 hectaren tussen Dordrecht, Woudrichem, Heusden en Geertruidenberg onder water zet ontstaat de Biesbosch. Verschillende dijken breken en de polder stroomt met grote snelheid vol.

Het was niet de bedoeling dat ik de hele dag zou werken. Het liep weer eens anders. De vertegenwoordiger wist ons binnen een kwartier nieuwe spullen aan te prijzen. Hij wist waarschijnlijk nog van de vorige keer -toen hij onaangekondigd voor mijn neus stond- dat hij beter geen oeverloze verhalen moest gaan afsteken. Hij gaf netjes beknopt antwoord op onze vragen en moest zelfs zijn aangeboden koffie snel opdrinken omdat de koop al gesloten was.
Daarna zijn we doorgegaan met het schonen van de boeken. Ik had een foto moeten maken van de stapel die weggewerkt wordt, ben benieuwd of het morgen wel allemaal in m'n auto past...

18 november - Wilhelm Tell schiet appel van zoon's hoofd

Is het een legende of is het echt gebeurd? In 1307 zou Wilhelm Tell geweigerd hebben de hoed van de landvoogd te groeten. Als straf moest hij schieten maar raakte de appel en niet zijn zoon. Toen hij wist te ontsnappen wist hij zelfs de landvoogd met diezelfde pijl te doden. Het verhaal wordt voor het eerst opgeschreven in 1569 in de Chronicum Helveticum. Volgens historici staan er niet alleen waarheden in dat boek.

Het is weer koud, de verwarming doet het niet. Als eerste dus naar de gemeente gebeld. Wat niet wil zeggen dat er snel warmte ingepompt gaat worden. Zo tegen half 12 is het echt niet meer uit te houden en ga ik thuis een omslagdoek halen. Kniekousen en goede laarzen had ik al aan, voorgevoel? 's Middags razen Fiona en ik door de afgeschreven boeken die overgebleven zijn. Morgen kan mijn auto geladen worden met oud papier! Hier maken we een lagere school blij mee. Eigenlijk wel raar: de school krijgt geld voor oud papier en wij moeten er zelf voor betalen om het op te laten halen! Van boeken ruimen krijg je het overigens lekker warm.

17 november - Verbonden met Internet

Vanaf 14:30 uur 1988 is Nederland als tweede land ter wereld verbonden met internet. Het duurt dan nog wel tot 1 mei 1993 voor de eerste publieke internetprovider xs4all de lucht ingaat. Vooral studenten, hackers en cyberpunks sloten zich aan.

Met een vrolijk zonnetje rijden we naar Doetinchem. Gezellig en lekker lunchen! Het is waarschijnlijk toch wel de laatste keer dat we Frans, Maud, Muske, Yske en Tyst in Nederland zullen zien, in ieder geval in 2008. En dan zat Mus nog op school ook... Maar over 2 jaar zien we elkaar weer terug in Nieuw-Zeeland. Om de file voor te blijven (er in ieder geval niet middenin te duiken), én omdat ik morgen toch wel weer een béétje fris op het werk wil verschijnen, rijden we halverwege de middag weer terug. Alleen een mini-file bij Gorinchem gehad (wat normaal is).

16 november - Internationale dag Tolerantie


Tolerantie, verdraagzaamheid, geef het beestje maar een naam. Volgens het woordenboek is tolerantie “verdraagzaamheid jegens andersdenkenden”. Maar daar zitten wel grenzen aan. En welke gebieden wil je bestrijken? Godsdienst? Zo lang ze mij maar niet lastig vallen mogen ze denken wat ze willen? Mogen ze dan wel anderen lastig vallen? Keiharde muziek dan? Maar wat is hard? En op welke tijden is het wel toelaatbaar? Hondenpoep? vreemd, je hoort nooit dat iemand zich ergert aan kattenpoep (wel aan jankende katten overigens). Hoofddoekjes? Vroeger liepen alle vrouwen met een hoofddoekje, misschien was de vorm anders. Erken gewoon dat naast je eigen ideeën en gewoonten er andere zijn van gelijke waarde. Anders, maar daarom niet minder gelijk. Geen sancties voor afwijkende meningen en gedragingen. Verdraagzaamheid is geen nieuw begrip. In de 17e eeuw pleitte Voltaire al verdraagzaamheid tegenover nieuwe ideeën. ' Wat is tolerantie? Ze is de consequentie van de menselijkheid. We worden allemaal gevormd door kwetsbaarheid en vergissing. Laten we elkaar onze dwaasheden vergeven – dat is de eerste wet van de natuur.'

Met Tommy Acton op de achtergrond ben ik maar eens begonnen mijn sokkenla op te ruimen. Ik dácht dat ik bijna geen panty's/maillots had. Ik geloof dat ik de eerstkomende 10 jaar nog wel vooruit kan. En voorlopig hoef ik ook geen sokken meer te kopen. Maar ja, zo gauw ik weer leuke tegenkom? Ben ik die volle sokkenla al láng weer vergeten! Ettelijke andere lades ook omgekeerd en alle oude tijdschriften op een stapel gelegd. En de middag verder lezend doorgebracht...

15 november - intocht van Sinterklaas

Ha gelukkig, Sinterklaas is weer veilig aangekomen. Ieder jaar toch weer spannend... vanavond de schoen zetten!! Ik heb al weer diverse Pieten in de stad gezien variërend in leeftijd van 3-63 jaar. Op de markt lagen nog heel wat pepernoten en ander strooigoed. De kachel brandt inmiddels ook al in de keuken, als het vuur straks gedoofd is wordt de schoen vast gevuld...

In alle vroegte stond ik al kaas te proeven op de markt. Dan nog gauw even naar de Lidl en de bakker. De laatste posters in de bieb opgehangen en om 5 voor 10 de achterdeur geopend voor de boekverkoop. Het plein stond bijna vol. Dit keer kon men ook van tevoren een tas kopen en die naar keuze vullen. Het liep storm! Onze stagiaire heeft ook een leuke dag gehad. Om 4 uur moesten we ze echt naar buiten sturen. Gelukkig zijn echt heel wat boeken weg.

14 november - Internationale dag van de gebruiksvriendelijkheid

Wat is eigenlijk gebruiksvriendelijk? Volgens Van Dale: handig in het gebruik, doordat bij het ontwerp rekening met de gebruiker gehouden is. Maar met welke gebruiker dan? Wat voor de een handig is kan voor de ander superonhandig zijn.

Het was vanmorgen echt ijskoud tijdens de vergadering. De verwarming in dat gebouw gaat automatisch om een uur of 1 's middags aan... Met das om mijn nek en jas over mijn benen weet ik het nog uit te houden. Gelukkig had ik een dik colbertjasje aangedaan. Maar helaas de winterschoenen vergeten. Sommige dagen zijn niet bedoeld om te werken, vandaag was er een van. Niets schiet op. Misschien omdat ik al door- en doorkoud was? Maar ik had wel weer een mooi uitzicht over de velden van Calfven...

13 november - eerste helikoptervlucht (1907)

Paul Cornu, een Franse fietsenmaker, werd geïnspireerd door Leonardo da Vinci. Zijn helikopter heeft twee rotors en wordt aangedreven door een 24-pk-motor. Hij komt tot 2 meter boven de grond en houdt dat 20 seconden vol. Om dit nou de eerste echte helikoptervlucht te noemen?

Vanmiddag eerst naar Oud-Beijerland. Als we bijna op de plaats van bestemming zijn (waar ik alleen maar een tas hoef af te geven) zien we aan de andere kant van de weg een werkwagen die de paaltjes naast de weg schoonmaakt. Net zulke borstels als welke je in autowasserijen ziet, in miniatuur. Dit kost kapitalen! Niet alleen de benzine die de auto verbruikt maar ook de enorme hoeveelheid water wat erdoor gejast wordt. En wat dacht je van de 3 kilometer file achter hem? We besluiten dan ook een andere weg terug te nemen en gaan via Goidschalxoord en Heiningen naar Barendrecht. Grotendeels prachtige kleine dijkdorpjes, helaas is er net iets te veel nieuwbouw neergezet.
Op de terugweg belandden we eigenlijk in de avondspits, al is die op deze weg nauwelijks groot te noemen. Een volle maan doorbroken door een strook wolken boven de horizon. Dat zijn nu nog eens mooie vergezichten.

12 november - Amsterdamse Hortus botanicus opgericht (1638)


Oorspronkelijk was de Hortus botanicus een medicinale kruidentuin. Amsterdam had net een pestepidemie achter de rug en artsen en apothekers gebruikten de kruiden als basis voor de medicijnen. De VOC-schepen brachten behalve kruiden en specerijen ook exotische sierplanten mee. Een daarvan staat nog steeds te pronken, de Oostkaapse broodboom. In 1850 heeft de Hortus deze boom uit de collectie van de overleden Koning Willem II gekocht. Broodbomen zijn ofwel mannelijk, ofwel vrouwelijk. Dit was een mannelijk exemplaar, nu zo'n 300 jaar oud. De vrouwelijke boom, die ertegenover staat, is zo'n 100 jaar jonger. In plantenlevens een peuleschil.

De dag is rustig begonnen. Verwarming hoog en lekker binnen blijven. André haalt wat boodschappen in huis. Nu moeten we morgen noodgedwongen vis eten (niet dat ik daar iets op tegen heb, integendeel). Maar gerookte heilbot is iets anders dan een verse zeewolffilet. De bietensalade smaakt ook uitstekend met gerookte makreel (en die had hij wel meegenomen).
Tussen de middag ga ik op engelenhaarjacht. Er zijn geen engelen meer? Of ze hebben betere shampoo tegenwoordig want er valt geen haar meer uit. En toch is dit het mooiste product om bij mijn beelden te gebruiken, vooral bij de elfjes. Dus, iedereen die engelenhaar tegenkomt...? ;-)
Aan het eind van de middag ga ik nog enkele uren werken. Er komt een stagiaire nieuwe stijl. De regering heeft "maatschappelijke stages" verplicht gesteld. Iedere leerling moet 72 uur stage lopen en anders krijgt hij/zij geen diploma. Maar... ze mogen níet werken! Het zijn geen goedkope arbeidskrachten, ze mogen geen vrijwilligerswerk doen, ze mogen eigenlijk niks. Asma vertelde dat ze hiervoor stage liep bij een bejaardentehuis (ok, verzorgingshuis dan). Ze moest een oudere man in een rolstoel naar de film rijden, daarbij blijven en dan weer terugrijden. Het was een hele saaie film en hij viel in slaap! Probeer maar eens niet in lachen uit te barsten als iemand je dat heel serieus vertelt. Ik zag het hele gebeuren voor me...

11 november - The Last Post


Iedere dag wordt in Ieper The Last Post geblazen als eerbetoon aan de Britten die gevallen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vandaag, 90 jaar na het einde va deze oorlog blies een 13-jarige jongen The Last Post op de begraafplaats.

Vanmorgen kwamen er ruim 50 mensen in de bibliotheek van Dinteloord naar een film van de SuikerUnie kijken, koffie drinken en suikerbrood eten. Genieten! Een promotiefilm uit 1929. En die commentaren... op een gegeven moment zie je enkele vrouwen op het land werken en achter hen loopt een man met een stok. Zo is 't goed - een man. Typisch mannen, toekijken hoe de vrouwen werken! - een vrouw. Hoe lang bestaan suikerklontjes eigenlijk al? We zagen hoe ze in 1929 werden gemaakt. De leeftijd van de toeschouwers was net te jong om deelgenomen te kunnen hebben aan die film, hun ouders speelden waarschijnlijk wel mee.

10 november - Dag van de Toekomst

Welke innovaties kunnen helpen bij het versterken van de marktpositie en spelen tegelijkertijd in op maatschappelijke ontwikkelingen als duurzaamheid. Hoe kun je geld verdienen met duurzaamheid, met verbreding of juist door schaalvergroting?

Het is nou niet bepaald de leukste dag, het lichaam wil niet wat ik wil. Het gaat weliswaar allemaal niet snel (een slak komt sneller vooruit), maar met wilskracht kom je ver.
Wannes van de Velde is vandaag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij was dé zanger van Vlaanderen, dé dichter van Antwerpen. Ik leerde hem kennen door Mistero Buffo, een pracht stuk toneel door de Internationale Nieuwe Scène op de planken gebracht. Zijn bekendste liedjes zijn Ik wil deze nacht in de straten verdwalen en Mijn mansarde. Maar zelf vind ik Laat de mensen dansen het allermooiste lied.

laat de mensen dansen
z' hebben zo weinig kansen
om nog eens even blij te zijn
weg te zijn uit de pijn

laat de mensen zingen
laat z' hun hart uitwringen
is 't liedje droevig of limiek
't is toch altijd muziek

laat de mensen spreken
wil hun stem niet breken
doet ze toch geen muilband
aan zoiets mag niet bestaan

laat de mensen spelen
wil hun vreugd niet stelen
al wie daar mocht tegen zijn
dat is een groot venijn

laat de mensen slapen
dat z' hun ziel uitgapen
kom aan mijn zij mijn schoon vriendin
kruipt gij er maar mee in

laat de mensen vrijen
engeltjes verleiden
een goeie vent met een goei vrouw
dat ziet ge niet zo gauw

laat de mensen dansen
laat de mensen zingen
laat de mensen spreken
laat de mensen spelen
laat de mensen slapen
laat de mensen vrijen
valt er ten naaste week een bom
niemand die weet waarom

9 november - Val Berlijnse Muur (1989)

Op 13 augustus 1961 begonnen meer dan 80.000 soldaten midden in de nacht met de bouw van de muur. De scheiding tussen oost en west werd officieel. Tijdens het bouwen konden nog een paar duizend mensen vluchten naar het westen. Toen de 45 kilometer lange muur de grens hermetisch afsloot werd vluchten schier onmogelijk, een uitreisvisum kreeg je niet zomaar.
De bouw van de muur had onvoorzien zeer negatieve gevolgen voor de economie van de DDR. Er was vrijwel geen groei meer en er waren nauwelijks nog investeringen. De DDR kreeg een steeds grotere achterstand op de BRD.

Gisteren was de regenton nog leeg, na vannacht is hij weer helemaal volgelopen! Een rustig dagje. Veel muziek beluisterd, veel tijdschriften gelezen en verder eigenlijk helemaal niks gedaan.

8 november - Röntgenstraling ontdekt (1895)

William Röntgen werd in Duitsland geboren maar verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Nederland. Hij volgde na de lagere school de ambachtsschool. Hij werd van school verwijderd omdat hij een mede-leerling die een karikatuur van een leraar had getekend niet wilde verklikken. Zonder diploma kom je niet op de universiteit, maar hij mocht wel toehoren. In Zwitserland deden ze niet zo moeilijk, slagen voor een toelatingsexamen was voldoende. En zo ging hij daar aan de ETH werktuigbouwkunde studeren. Na deze studie ging hij verder in de natuurkunde.

Eigenlijk zou ik zwarte Piet spelen en een cadeautje op gaan halen, maar een dik uur heen (en vanzelfsprekend ook weer terug) vond ik toch wel een beetje veel. Dus probeer ik het over de post binnen te krijgen. In plaats daarvan heb ik maar de wekelijkse boodschappen in huis gehaald en de boeken en tijdschriften in de kamer geordend. Zaterdagavond = detective-avond, Inspector Lynley mysteries gevolgd door Trial and Retribution. En dit sluit ik dan af met enkele hoofdstukken Grisham.

7 november - Nationale Goed Nieuws Dag

De tweede editie alweer! Vorig jaar nog 12 deelnemers, dit jaar doen al meer dan 20 landelijke en regionale media mee. Op Schiphol kunnen mensen hun goede nieuws sms-en en deze berichten worden dan getoond op het metersgrote scherm op Schiphol Plaza. In Gouda brengt de Ideeënbrouwerij de Complimentenlijn. En zo zijn er nog meer initiatieven.

Vanmiddag het Arabisch leenwoordenboek Koffie, kaffer en katoen gekocht. Heerlijk leesvoer. En ook de nieuwste Havank -Caribisch complot- aangeschaft. Geschreven door Thomas Ross. Maar als je alle Havankjes hebt mag deze uiteraard niet ontbreken! Vanavond deels de dvd Atonement gekeken. Deels: het andere deel sliep ik...

6 november - Internationale dag voor de Preventie van de Exploitatie van het Milieu ten tijde van Oorlog en Gewapende Conflicten

Zo, da's een mond vol! Maar waarom alleen ten tijde van oorlog en gewapende conflicten? We moeten toch altijd zuinig met ons milieu en de energie omspringen?

Vanmorgen eerst naar Roosendaal boodschappen gaan doen. Toen heerlijk in het zonnetje over Kruisland teruggereden naar Steenbergen. Er staat ongeveer halverwege een prachtboerderij aan het water. Echt een plaatje! Collega's voorzien van koeken, mijzelf van thee (zij hadden die al op, anders had ik hun ook echt wel voorzien van koffie en/of thee) en toen weer door naar m'n kantoor. Vanmiddag een verhelderend gesprek met de KPN gevoerd. Binnenkort kunnen we weer geruisloos telefoneren op de bieb...

5 november - Guy Fawkes day

Katholieken proberen in 1605 het House of Lords op te blazen. Guy Fawkes wordt in de kelder ontdekt met lucifers, buskruit en lonten. Vrij duidelijk dat hij hiermee geen pijp wilde gaan roken. Hij wordt 3 maanden later opgehangen.

Vanmorgen eerst gezellig met enkele collega's op bezoek bij Nelly die binnenkort 40 jaar getrouwd is. Over Calfven naar Ossendrecht rijden vind ik altijd al en klein feestje. Je kijkt uit over de landerijen, er staan prachtige huizen langs de weg. Maar het allerleukste? De bochten in de weg die je nét met 85 km per uur kunt nemen (terwijl je maximaal 60 mag...) en dan hopen dat er geen tegenligger komt! De stukken waar je 30 mag... rijd ik netjes 25 (?).
Eigenlijk was ik 's middags vrij maar er lag zoveel werk te wachten dat ik toch maar even doorgegaan ben. En nu lig ik onderuit op de bank te kijken en luisteren naar de geluiden uit garage Luc in België. Een concert uit de garage. Leuk onderdeel van Man bijt hond.

4 november - Kunstbeen krijgt octrooi

In 1846 krijgt Benjamin Palmer octrooi op het kunstbeen. Voor die tijd kreeg men een houten poot. Tegenwoordig hoef je niet eens meer in de gaten te hebben dat iemand een prothese heeft, de mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk.

Vanmorgen eerst een les voor groep 7 bijgewoond die door de Suikerunie werd gegeven in de bibliotheek. Nadat ze eerst hadden uitgelegd hoe je van suikerbieten suiker maakt (hartstikke leerzaam!) kregen de leerlingen een film te zien en daarna gingen ze zelf aan de slag. Van de suikerbiet waren al reepjes gesneden. Deze werden gekookt en daarna uit het water gezeefd. Dat suikerwater werd vervolgens ingedikt door het nogmaals te koken. Verder konden ze niet gaan want om nou centrifuges en dergelijke mee te nemen? Nog een leuke proef: hoeveel suiker kun je oplossen in een half litertje water van 18C? De meester wist het antwoord op geen stukken na! Het was echt een leuke ochtend.
Daarna bij Ikea een kast opgehaald voor de bieb. Wel zwaar, gelukkig helpt een andere klant om die pakken in de auto te zetten (er is geen medewerker te bekennen). Toon brengt alles naar boven en Patricia en ik zetten hem meteen in elkaar. Gezellig! Wie zegt dat werken in de bieb steeds hetzelfde is? Vandaag was er genoeg afwisseling!

3 november - Werelddag van de man

Het enige wat ik hierover kan vinden is aandacht voor de prostaat op een Belgische site. Maar waarom er nou een mannendag is uitgeroepen?

De tandarts weet me te vertellen dat die voortand helaas niet afgeslepen kan worden. De zenuw zou bloot komen te liggen. Balen!

2 november - Creilerwoud verzwolgen door Zuiderzee

In 1170 verdwijnt het bos tijdens een storm in de Zuiderzee. Delen ervan liggen nog op de bodem van het IJsselmeer. Het bos liep ongeveer van Enkhuizen tot Texel.

Even bijkomen van gisteren. Om 7 uur werd ik wakker, heb enkele hoofdstukken gelezen en ben toen maar weer gaan slapen. Lekker rustig opstaan, nog net op tijd om de poort voor de studenten te openen zodat ze weer met de bakfiets door de stad kunnen fietsen. 's Middags cd's geript en wat papieren geordend. Oude tijdschriften beoordeeld op weg/bewaren (er is weer aardig wat oud papier uit de kamer gekomen). Net de dvd Lemming gekeken. Prachtig Frans drama dat echt van begin tot eind boeit. Hoewel er eigenlijk geen echte actie was is het toch een thriller eerste klas!

1 november - Zee springt over het land in 1570

De zee overspoelt dorpen en steden. Na deze vloed bestaan dorpen als Avenkerke, Klaaskinderkerke, Moggershil, Westende, Callants en zelfs de eilanden Bosch (in de Waddenzee) en Koezand (in de Westerschelde) niet meer. Ook Saeftinghe is toen verdronken. Langs de hele Nederlandse kust worden dorpen en steden getroffen.

Tegen de middag rijden Ans en ik naar Het Klooster in Rilland. We genieten van Tom Acton, J.A.I.T., Kilshannig, Triskell, eten een keltische hap (nou ja, hapje dan, zoveel lag er niet op het bord!). En gaan door met genieten van de muziek van Helen Flaherty & Philip Masure & special guest Dave Munnelly. Gadelica wordt ingeruild voor Stargazer die aparte muziek ten gehore brengt en wat ons betreft wordt de avond gesloten door Daithi Rua (die nog zoveel haar heeft dat niet meer te zien is dát het ooit rood is geweest). Alle optredens lopen flink uit. Aangezien wij de bruidssuite bij de verloting niet aans ons neus voorbij willen laten gaan (??) pikken we toch ook nog een stuk optreden van Steve Bailey XL mee. De verloting wordt in 2 gehakt, wie die bruidssuite gewonnen heeft? Wij waren op weg naar huis! Het was bijna 1 uur 's nachts.