31 augustus - eerste uitgave Vrij Nederland in 1940


Begonnen als verzetskrant in de oorlog, vanaf 1945 verschijnt het als weekblad.

Vandaag ben ik dus 4 maanden onbestorven weduwe. Maanden waarin ik dacht zeeën van tijd te hebben. Ik zou naar IJmuiden gaan, naar Amsterdam, Maldegem, Lebbeke, Groningen, Arnhem, Maastricht... Maar wat bleek ik eigenlijk bitter weinig eigen tijd te hebben. Gelukkig ben ik wel op de meeste plaatsen geweest ondertussen, al was het dan niet helemaal zoals gepland. Ik heb de tentoonstelling Black is beautiful gezien in de Nieuwe Kerk, Go China in Groningen en Assen, maar ben nog steeds niet in het fotografiemuseum gaan kijken of in het Volkenkundig museum van Leiden. Ik zou ook heel veel beelden maken. Maar daar heb ik ruimte voor nodig, en die ruimte is wat ik hoofdzakelijk (letterlijk) heb proberen te creeëren de afgelopen maanden. Natuurlijk heb ik vaker opruimwoedes gehad. Hoort bij mijn leefwijze. Maar zo grondig als nu is eigenlijk nog nooit voorgekomen. Ik kon ongeveer een hele kringloopwinkel in m'n eentje vullen. De ruimte in m'n hoofd met ideeën voor de beelden is er wel. Ik heb ze alleen nog even geparkeerd. Als ik zo om me heen kijk is de zichtbare ruimte nu nog niet echt aanwezig. Maar eind deze week is de nieuwe kast op zijn plaats, ingeruimd en wel en dan... Tja, dan ga ik dus nog 2 weken op vakantie. Ook hoognodig. Even weg van alle drukte. Even bijkomen van al het ruimen. Daarna nog één weekje onbestorven weduwe en dan mag ik weer wennen aan het leven samen... 7 maanden lang.

Om één uur vanmiddag kon ik de dissertatie sluiten en terugsturen naar Genieke.Ik hoop toch zo dat hij mooi uit de printer rolt! Vervolgens kreeg ik "opdracht" met met een boekje in de schaduw te gaan begeven. Maar eerlijk gezegd ging ik toch liever die kast alvast in elkaar zetten. Mij te warm buiten!

30 augustus - kruisboog sinds 1146 verboden

En toen dachten ze daarmee oorlogen te voorkomen... inmiddels zijn ze zelfs al vervangen door kruisraketten. Nooit meer oorlog is volgens mij een illusie. Ook al zou ik die droom graag in vervulling zien gaan.

Vandaag de kop- en voetteksten nog in de dissertatie verwerkt, alle gebruikte kleuren op consistentie nagekeken, nog een stuk toegevoegd... Het was een leuke job!!

En de auto is vanmorgen opgehaald en van een nieuwe startmotor voorzien. Wat was ik blij toen ik hem weer kon halen! Ben meteen doorgereden naar Ikea. Die kast is wel heel erg zwaar. Dat gaat mij dus nooit alleen lukken. Gelukkig heeft Ikea behulpzame medewerkers en waren thuis de buren aanwezig om me te helpen! Naar boven doe ik toch plank voor plank.

29 augustus - eerste indianenreservaat geopend (1758)

Toen lieten ze mensen al niet meer in hun waarde.

Tot kwart voor 3 's nachts (of 's morgens, 't is maar hoe je het bekijkt) hebben we geprobeerd de dissertatie een mooi uiterlijk te geven. Sloten thee en natuurbrood hielden ons wakker. We zijn redelijk tevreden, maar we zijn er nog niet!

28 augustus - Groningen ontzet

Vanaf 1700 wordt dit op de 28e herdacht terwijl ze in 1672 op de 17e ontzet zijn. Rare lui die Grunningers.

Op de terugweg naar huis wilde ik nog even langs bij een tankstation, 24 uur per dag bemand, zelfs 's avonds dus een goede plek om te stoppen. Dat was dus het begin van een lange rit... de auto wilde niet meer starten. Routemobiel gebeld, zouden er binnen 1/2 uur zijn. Volgens de shell-mevrouw mocht ik dan van geluk spreken want de anwb deed er altijd meer dan een uur over. En ze hielden woord! Na een half uur komt er een takelwagen (beetje voorbarig, ik rijd toch zo weer weg?!) en gaat die meneer maar eens even kijken wat er aan de hand is. Ook hij krijgt hem niet meer aan de praat. Sh!t! Daar zat ik nou echt niet op te wachten... ik wilde gewoon naar huis. Maar hij werd getakeld en gesleept naar Geertruidenberg. Hij zou wel een vervangauto voor me regelen. Maar... bij het achteruit rijden van de takelwagen slaat de motor aan! Als ik ervoor zorgde dat hij niet meer zou afslaan kon ik ermee naar huis rijden. Wat ik natuurlijk ook gedaan heb. Kwam nog langs Ikea, wilde nog een kast halen. Gelukkig waren ze toch niet open op dat tijdstip. Morgen (over een paar uur) de garage bellen. Maar de rest van de dag was wél bijzonder prettig!

27 augustus - kortste oorlog (1896)

De Britten nemen de macht over op Zanzibar na een strijd van 38 minuten (van 9:02 tot 9:40 uur). Dit alles om de opvolging van de Sultan te regelen. Van de 17e tot eind 19e eeuw was Zanzibar een centrum voor de oosterse slavenhandel. De Britten maakten hier een eind aan. Zanzibar werd in 1963 onafhankelijk en kort daarna samengevoegd met Tanganyika tot Tanzania. Alleen op Zanzibar komt de Zanzibarfranjeaap voor.

In een recordtijd (zet maar appelflappen en een cd-speler neer, dan lukt het wel) is de hele kelder opgeruimd. Binnen 3 uur zijn enkele duizenden boeken weer in dozen achter de gordijnen verdwenen.
's Middags sleep ik dan eindelijk de rest van de kringloopspullen naar beneden, auto ophalen en naar Kapellen! De aardige mevrouw is er weer, haar gezicht begint te stralen als ze mijn auto ziet. Het mijne ook (de auto ligt echt helemaal vol) ik ben dadelijk van alles verlost!
Op de terugweg kom ik achter zo'n 45-km-wagentje te rijden. Geen enkele mogelijkheid om in te halen. Dus sukkel-sukkel terug. Maar ik heb (tot vandaag dus) nog nooit een brommobiel met tomtom gezien!
De pedicure weet zowaar nog iets van die voeten te maken, die kunnen er weer enkele maanden tegenaan.

26 augustus - vulkaanuitbarsting Krakatau

In 1883 knalde de Krakatau in de straat Soenda (tussen Java en Sumatra) uit elkaar. Tot op heden is dit de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Hij had een tsunami van 22 meter hoog tot gevolg. Complete steden en dorpen werden weggespoeld, ruim 36.000 mensen kwamen om. De deining werd tot in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk geregistreerd.

Om half 9 vertrok de trein naar Groningen. Met 2x overstappen kom ik om kwart over 12 aan. Ik was wel vergeten eten voor onderweg mee te nemen zodat ik die 3,5 uur op een kop thee en 1/2 liter water heb geleefd. Maar dat werd gauw goedgemaakt met een puike lunch (desembruschetta met gemarineerde tomaatjes en basilicum). Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik de tentoonstelling zo mooi zou vinden. Zéér afwisselend. Made in China ontbrak ook niet maar door de manier van presenteren was het gewoon mooi. Het dinosaurusskelet begon natuurlijk tot leven te komen (leuk als mensen dat niet in de gaten hebben!), de eieren waren vast gekookt of uitgeblazen (ik rook niks) en de keramiek was gewoon prachtig. Vazen van zo'n 2,5 meter hoogte (had ik best in m'n tuin willen hebben), schalen met steentjes (graag een iets grotere tuin...), druppels op de grond. Ook de schilderijen vond ik subliem.
Maar wát dan ook maar tegen kon zitten zat dan ook tegen. Natuurlijk ging de batterij van het fototoestel niet lang genoeg mee. En ik had mezelf nog wel zo toegesproken dat dit me nooit, maar dan ook nooit meer zou overkomen. Maar gelukkig had ik nog een mobieltje.
Na het Gronings museum bezocht te hebben besloot ik ook nog even naar Assen te gaan op de terugweg. Dat kleine stukje van museum tot station regende het natuurlijk (ik had toch echt ergens gelezen dat het redelijk mooi weer zou worden, in ieder geval zonder regen). In Assen miezerde het niet meer, het regende gewoon. En er stond een rij van bijna een uur... En dan vlak voor het einde van de rij ontdekken dat je een combikaart had kunnen kopen in Groningen...
Je krijgt meteen een boekje uitgereikt (wat ik natuurlijk meteen in m´n tas stop, lezen doe ik later wel). De kleine voorwerpen trekken me niet zo, ik kom duidelijk voor de warriors! Die dan ook helemaal het einde zijn. En natuurlijk zijn er nog veel meer mooie dingen te zien: terracotta dieren, kleinere beelden, schalen, ... die foto's staan dus op m'n mobiel. Maar... die raakte ook uitgeput. Maar ik heb wel enkele hele mooie kaarten gekocht. Mooie herinneringen.
Op station Assen zeggen de borden toch overduidelijk dat het voorste gedeelte tot Rotterdam doorgaat... ja mooi niet dus! In Zwolle worden er nog 2 treinstellen vóór gekoppeld zodat ik in Utrecht toch nog even naar voren moet lopen. En dan stopt ook nog die mp3-speler en dat boek had ik in het museumcafé van Assen al uitgelezen... (bij een chinese tosti en een pot jasmijnthee).

Onderstaande foto's zijn allemaal genomen in Groningen (mijn mobiel hangt op te laden nu...). Een impressie van de tentoonstelling. O ja, bij die flessen hadden ze een héél leuk geluid op de achtergrond, van een sissende gasfles...




25 augustus - eerste zwemtocht over Het Kanaal (1875)


De 27-jarige Captain Matthew Webb is de eerste mens die zonder hulpstukken in 21 uur en 3 kwartier van Dover naar Cape Gris Nez zwemt. Hij komt in een storm terecht en wordt ook nog gebeten door een kwal. Ik denk dat deze foto dan wel vóór die kwallebeet is genomen?

Een rustige werkdag die toch weer niet helemaal verloopt zoals het hoort (hoe is dat dan?). De lunch wordt pas om kwart over 3 genuttigd. Nu ik hier zit te typen heb ik eigenlijk best zin in een dropje. De droppot staat midden op het bureau. Daarbovenop (deksel wordt goed dichtgehouden) ligt een stapel van zo'n 15-20 centimeter boeken, papieren, inpakpapier, handleidingen... Dan maar geen dropje. Ik ga nog even wat wegruimen (misschien begin ik toch wel met juist die stapel) en dan weer lekker lezen.

24 augustus - uitbarsting Vesuvius


1929 jaar geleden verwoestte de uitbarsting van de Vesuvius de plaatsen Pompeii (door as en puimsteen), Herculaneum (door een gloedwolk) en Stabiae (bedekt door een laag as van 2 meter dik). De vulkaan heeft meerdere uitbarstingen gehad maar deze was de zwaarste. Op een NASA-satellietfoto is duidelijk te zien hoe dichtbij Napels eigenlijk ook ligt.

Pfftt, wat kan een mens (lees: ik) veel bewaren. Nou was ik natuurlijk al aan het opruimen geweest, maar dat waren een soort voorbereidingen op het echte werk. Nu ben ik wel zo slim om niet ook nog de laatjes van de kastjes open te maken (is weer voor een volgende keer) maar ik had nogal wat op, achter en naast de kastjes verstouwd. En met vochtige doekjes (want ik kan de stofzuiger hierboven niet vinden) ziet het er wel meteen lekker fris weer uit! Ik maak nu géén foto van mijn bureau, kan nog nét m'n beeldscherm zien. Het toetsenbord is draadloos dus die heeft nergens last van. Telefoondraden die nergens meer op slaan heb ik weggeknipt. Verlengdozen die om onduidelijke redenen hier liggen ook weggehaald (zal ze heus wel ooit gebruikt hebben in de tijd dat hier 4-5 pc's stonden). Ik dácht dat het overzichtelijker zou worden maar ik geloof dat ik enkele dagen vrij moet gaan nemen om hier doorheen te komen. Ik heb 3 héle mooie lampekapjes teruggevonden. wat zal ik dáár nou weer eens mee gaan doen... Voor het toilet had ik wat anders in gedachten. Moet ik ook nog maken, maar dat komt nog wel. Tijd genoeg (?)!
Vanmiddag nog even een seventiesparty bezocht, op de laatste dag dat Ans 50 is... en nu ga ik toch nog even wat verder opruimen hier!

23 augustus - eerste éénrichtingsverkeersweg in gebruik

Al in 1617 wordt de eerste éénrichtingsverkeerweg in Londen geopend. Jammer dat ik er niet meer over kan vinden!

Vanmorgen eerst een ikea-ladekastje in elkaar gezet en gedeeltelijk gevuld. Het regende pijpestelen en dan heb ik echt geen zin om naar buiten te gaan. Dus toen het even na 11 uur droog werd ben ik naar de markt gereden, met de intentie om door te rijden naar Maldegem maar ik had even buiten Madeleine gerekend. Er staat weer een prachtig bloemstuk op tafel, en het eten in de koelkast. Onderweg is het grotendeels droog. Maar eenmaal aangekomen begint het al snel te plenzen. Jammer, maar daarom is het niet minder gezellig bij Natje en Tharsi! We hebben zelfs Tia Hellebaut olympisch goud zien springen. En deze totale niet-tv-en-zeker-geen-sport-kijker vond het nog spannend ook en leuk om gezien te hebben. Weer thuis aangekomen (regen plensde maar af en toe onderweg) het eerste deel van de nieuwe rode bessen verorberd. Die van vorige week waren beter. Ik houd niet zo van beschimmelde bessen...

22 augustus - oprichting Rode Kruis (1864)

Tijdens de eerste Conventie van Genève (oktober 1863) wordt de basis gelegd doordat 16 landen het voorstel van Henry Dunant goedkeuren om verenigingen van vrijwillige hulpverleners op te richten. Daarvoor wordt op 22 augustus 1864 het Rode Kruis geformaliseerd.

Weer een van die superhectische dagen. Eerst naar Dinteloord voor een teamleidersoverleg, vervolgens enkele afspraken en 's middags lijkt het wel of de telefoon niet stil wil blijven, terwijl ik hem toch heb doorgeschakeld naar beneden. Ik probeer 3 telefoontjes tegelijk af te handelen en ondertussen staan collega's ook klaar met vragen (nog net niet in de rij, maar wel keuvelend op mijn kantoor). Gezellig! Even in de regen bonbons gaan halen (nee, ik heb er echt niet één opgegeten), en meteen weer door om de stapel post weggewerkt te krijgen. Tussen al die telefoontjes door. En omdat we 's morgens niet aanwezig waren weten we dus ook niet dat de drogers en blowers inmiddels zijn opgehaald. Dat leverde dus weer aparte taferelen op bij de aankomst van de kratten met boeken. Ach, zo houd je lol in je werk.

21 augustus - Mona Lisa gestolen uit Het Louvre

21 augustus 1911 is de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci opeens weg. Vicenzo Peruggia loopt deze namiddag door de zaal waar de Mona Lisa hangt. Er is geen suppoost te bekennen. Hij haalt snel het doek van de haken en wandelt rustig naar een trap waar hij het schilderij uit de lijst neemt. Met Mona vertrekt hij naar zijn hotelkamer. Er is geen argwaan omdat hij als huisschilder overal toegang heeft. Hij loopt tegen de lamp als hij haar 2 jaar later in Florence wil verkopen en wordt gearresteerd. Vanwege zijn patriottische motieven krijgt hij alleen een voorwaardelijke straf.

Na eerst een bijeenkomst over de invoering van de functiewaardering in de bieb rijd ik naar Ede voor een workshop MBTI. Dat gedeelte komt een volgende keer aan bod. We zijn met een klein groepje. Het was een zeer heftige workshop waarbij diep op je innerlijk werd ingegaan. Confronterend maar ook zéér leerzaam!
Daarna genieten Genieke en ik in het Pomphuis van een ongelooflijk lekker hoofdgerecht: kabeljauw met jakobsschelp en gambakrullen, daarbij nog wilde spinazie en groene asperges en daarbovenop een soort sponge van saffraan. Dit smaakte nou echt naar meer!! Dus hebben we daarna het voorgerecht genomen van gegrilde dorade waarbij een frisse salade, slierten courgette en komkommer en een overheerlijke pesto de schotel afmaakten. Echt een aanrader! En de volgorde was eigenlijk ook precies goed! De tuinverse bosbessen, aardbeien en frambozen smaakten ook opperbest...

20 augustus - Laatste hondsdag van dit jaar

De hondsdagen zijn als de heldere ster "Sirius" van het sterrenbeeld "De Grote Hond" gelijk met de zon opkomt. Sirius is dan dus niet zichtbaar. Uit vrees voor hondsdolheid kregen honden in verschillende landen vroeger muilkorven om tijdens de hondsdagen. Ook al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn, honden hebben dus niks te maken met de hondsdagen. Honde(n)weer (nieuwe spelling met "n" erbij) is afgeleid van het oud-Nederlandse woord "ondeweer": slecht weer. Overigens zijn de hondsdagen meestal wel de warmste dagen van het jaar, met of zonder regen.


Na een zéér rustig doorgebrachte morgen (ontbijt zo rond half 11), even wat boodschappen gedaan voor de bieb, deze vervolgens naar de betreffende vestiging gebracht, de lidl bezocht en omdat een of andere onverlaat mijn linkerspiegel eraf had gegooid moest ik dus ook even langs de garage. Leuk: zij halen de spiegel bij de officiële opelgarage op en monteren hem voor mij. Ik betaal de prijs die zij voor de spiegel hebben betaald (hij liet me de bon nog zien ook) en ik heb niks betaald voor het monteren! Dat noem ik nou nog eens service. Ik weet dus echt heel zeker dat ik bij de officiële dealer heel wat meer had neergelegd. En of het dan net zo snel en goed was gedaan? Betwijfel ik! We zijn niet voor niks al enkele jaren daar geen klant meer. Daarna de zonnige appie nog bezocht, zowaar géén stoommaaltijd gekocht, maar wel genoeg eten voor een hele week in huis gehaald.

19 augustus - Belka en Strelka in de lucht

De Spoetnik 5 wordt in 1960 gelanceerd met de honden Belka en Strelka aan boord. Zij waren niet de eerste levende wezens, Laika ging hun al voor in de Spoetnik 2. Maar ze waren wel de eerste 2 honden (samen met 40 muizen en 2 ratten) die levend terugkeerden naar de aarde.

Een hele gewone werkdag. Halverwege de middag werd het ineens erg donker. En toen de regen naar beneden plensde zoals het in geen 200 jaar geplensd had realiseerde ik me dat mijn raam nog openstond... en ik waarschijnlijk wel een nat bed zou hebben. Dat viel gelukkig nog mee. Er zit nog een héél klein beetje energie in mij dus vanavond ga ik mijn studeer/hobbykamer even verder aanpakken.

18 augustus - de pildag

Hoe hard de paus en andere religieuze leiders ook protesteren, op 18 augustus 1960 komt de eerste anticonceptiepil op de markt. In Japan is de pil nog heel lang verboden geweest. Waarschijnlijk schreven artsen de pil niet voor omdat ze grote winst maakten op abortussen. Zelfs nu de pil wel verkrijgbaar is wordt die daar door weinig vrouwen gebruikt.

Bij meting blijken de muren en de grond op vele plaatsen nog flink vochtig te zijn. We spreken af dat na sluitingstijd de blowers en droogmachines weer worden ingezet. En natuurlijk komt alles tegelijkertijd. Ook de doormelding naar de brandmeldcentrale is nu verbroken. Gelukkig is dat snel opgelost. En natuurlijk gaat het net regenen als ik wil gaan lunchen. Doorweekt. Een droogtrommel doet wonderen. En natuurlijk regent het ook als ik naar huis ga om te eten (eigenlijk zou ik naar appie gaan, het regent echter té hard). Om kwart voor 8 gaan we de blowers en drogers weer installeren. In Ierland regent het voor de verandering (?) ook.

17 augustus - sint-juttemis!

Met of op sint-juttemis is gewoonlijk "nooit". Sint-juttemis bestaat echter wel! In 1577 komt deze uitdrukking voor het eerst in de Kroniek van Roermond.
Jutte is een koosvorm van Judith, haar naamdag is op 17 augustus. De volledige uitdrukking is "met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen". In augustus ligt er (hopelijk) nooit ijs, of kalveren kunnen dansen laat ik me niet over uit.

Het woord sint-juttemis wordt met kleine letters en een streepje geschreven, omdat niet meer naar een bestaande heilige wordt verwezen. Overigens heb ik nooit geweten dat heiligen op een gegeven moment niet meer heilig zijn.

De dag begon somber. Dus heb ik me maar met een van mijn favoriete hobby's bezig gehouden: opruimen! De kasten moeten uit elkaar. We dachten toen zeker dat de achterkant er zo uit kon vallen? Helemaal geschroefd... En die schroeven waar boven- en onderkanten mee vastzaten waren ook niet bepaald de makkelijkste. De kruiskop draaide er overheen. Maar met de schroeven die er wél uit wilden en een beetje adrenaline liggen ze nu dan toch uit elkaar. Hoe krijg ik die krengen ooit naar beneden, maar ik heb ze ook ooit boven gekregen..., tree voor tree lukt aardig. Er is echt heel wat geruimd. Ik hoop dat de mensen bij de kringloopwinkel nog steeds blij zijn als ze me zien aankomen.
Vanavond mexicaanse lamskoteletjes gegeten met Mary-Louise. Ze hebben eindelijk lekker leren koken. Ik heb wel gevraagd of ze ooit in Mexico waren geweest... niet dus. De recepten halen ze van tinternet.

16 augustus - Hartjesdag

Waarschijnlijk is Hartjesdag in de Middeleeuwen ontstaan. Het zou een verbastering zijn van 'hertjesdag'. In de bossen rond Haarlem mocht door het gewone volk op herten worden gejaagd, normaal alleen aan de adel voorbehouden. Het wild werd vervolgens op straat gebraden en opgegeten.

Het oorspronkelijke plan was om naar Halsteren te fietsen, maar toen bedacht ik me welke boodschappen ik allemaal nodig had (markt, Sligro...). Dus heb ik toch maar de auto genomen. En de groenteman in Halsteren is plotsklaps met pensioen gegaan (kon zijn stekkie verkopen) dus ook nog even langs de groenteman bij de Gamma. Het was druk bij de Sligro. Er werd weer flink wat ontbijt aangeboden. Zie je mensen dus echt hele donuts naar binnen werken. Gaat die mevrouw na mij bij de kassa zich nog netjes verontschuldigen waarom ze toch wel zoveel at. Dan moet ik echt m'n gezicht in de plooi houden... Het stukje geitenkaas was trouwens wel lekker.
Vanmiddag in de zon naar de stad gelopen. Ik wilde een nieuwe batterij in m'n mooie horloge (heb er niet zoveel aan als ik de tijd niet kan aflezen...). Dat wordt dan vast een diamenten batterij, dinsdagmiddag na 3 uur kan ik hem pas weer ophalen! Maar om nu zonder horloge door te lopen... dat kan niet, zeker niet als Lucardi alles afgeprijsd heeft. Dus straalt er nu een mexx-horloge aan mijn pols.
En dan eindelijk maar eens een begin gemaakt met de strijk. Begin, rest volgt. Morgen, of overmorgen... Nu ga ik eerst weer lekker verder lezen.

15 augustus - Chung Yuan (Hellefeest)


Het Festival van de Hongerige Geesten wordt op de 15e dag van de 7e maand gevierd. Tijdens de zevende maan staat de beheerder van de wereld der overledenen Chung Yuan toe dat de geesten van voorouders de aarde bezoeken. En op de vijftiende dag mogen ook de ongelukkige geesten rondzwerven. Ongelukkige geesten zijn bijvoorbeeld wees, of hebben geen nageslacht dus kunnen ze ook niet vereerd worden. Ongelukkige geesten kunnen ook ver van huis zijn overleden of verdronken zijn.

Na een onrustige nacht (slaap ik of niet, ik zie ettelijke keren hoe laat het is) ga ik om 7 uur kijken hoe het er bijstaat in de bieb. En ja hoor, er is weer een stop gesprongen. De helft is automatisch uitgeschakeld. Zo schiet het niet op, we willen wel maandag open kunnen! Als mijn collega's komen wordt het stoppenplan erbij gehaald en we proberen uit te rekenen hoeveel er op welke groep geplaatst kan worden. Dit lukt wonderwel. Pas tegen de avond (natuurlijk als ik net weer naar huis wil gaan) klapt de volgende stop eruit. Dan toch maar de leverancier van die dingen opgepiept. En nu draait alles weer.
Vanmiddag lekker in het zonnetje naar Roosendaal gereden. De auto had eerst niet zo'n zin (wilde niet achteruit rijden, dan maar vooruit het parkeerterrein af, al is dat niet de bedoeling). Iemand heeft de spiegel een opdonder gegeven. Lastig onderweg! Daar moet dringend een andere voor komen, alleen op de achteruitkijkspiegel rijden vind ik niet zo prettig. Misschien moet ik hem toch niet zo lang op dezelfde plek laten staan. Vanaf het ritje Deventer is hij niet meer van zijn plaats geweest geloof ik.
Ik ga weer wat slaap inhalen. Maar eerst nog even lezen natuurlijk...

14 augustus - eerste nummerplaat auto's in 1893

Frankrijk voert als eerste nummerplaten in. Toen in Nederland begonnen werd was dit eerst provinciaal geregeld, vanaf 1951 landelijk door de RDW. Provinciaal waren de nummerplaten persoonsgebonden en werden ze 'voor het leven' verstrekt. Per provincie waren er één of 2 letters, gevolgd door maximaal 5 cijfers. De letters hadden meestal niets met de naam van de provincie te maken (K voor Zeeland, GZ voor Noord Holland). Vanaf 1951 wordt het huidige systeem gebruikt, te beginnen met ND-00-01.

Wat een nasleep heeft zo'n overstroming. Er komen andere droogmachines en blowers te staan. Na een uur slaan prompt de stoppen door, 3 minuten voor sluitingstijd.
Verder vandaag wat pallets naar de kelder, kunnen we in de winter weer stoken! En wat mooie stenen pilaartjes gescoord om te verwerken met beelden. Ze zijn dan wel kapot maar dat vind ik nou juist mooi. Een lichte koude huivering van Karin Slaughter staat op het programma. Even lekker ontspannen!

13 augustus - internationale dag van de linkshandigen

Werd in 1992 voor het eerst gevierd om de rechtshandigen bewust te maken van de probleempjes die linkshandigen kunnen tegenkomen. Zoals gevaarlijk gereedschap (is volgens mij ook in handen van sommige rechtshandigen gevaarlijk).

Tegen het eind van de middag staat er zo'n 40 liter water per cementkuip. Onttrokken aan de ruimte. We gieten het met emmertjes leeg. De vloer voelt nog behoorlijk nat aan! Het stormde vandaag flink. Heerlijk door de wind gelopen vanmiddag. Bij Blokker 4 treinkaartjes van 14,95 gehaald. Plannen? Gronings museum, Maastricht, Amsterdam, Leeuwarden, dierenpark Emmen, Den Helder... oeps, ik had maar 4 kaartjes... Ze zijn dan wel de helft duurder dan die van het Kruidvat toen maar nu mag je iedere dag reizen! En in augustus zelfs vóór 9 uur...

12 augustus - IBM Personal Computer wordt geïntroduceerd (1981)

De eerste computer voor thuisgebruik. Omgerekend naar huidige geldwaarde zou hij 10.000 euro moeten kosten. Vandaag kwam mijn Asus EEE binnen voor 249,-. Hij is mooi, klein, handig, licht, wit, maar wel dankzij die allereerste pc mogelijk.

Ik ben vanmorgen bewust op zoek gegaan naar dit t-shirt: Het ergste moet nog komen, een spreuk van Arthur Schopenhauer. Tenslotte moet je alles van de positieve kant bekijken. De droogapparatuur wordt rond de koffiepauze gebracht, 6 stuks, om 12 uur worden ze aangezet. Net als een koelkast moeten deze dingen eerst stabiliseren. Grote cementkuipen vangen het water op. Dat gaat wel druppelsgewijs. Vannacht blijven ze aanstaan. Er ligt nu nog maar een klein bodempje water in de kuipen. Ondanks dat er niet echt veel georganiseerd hoeft te worden is dit toch een hectische dag. Morgen komt de contra-expert, donderdag de verzekeringsexpert zelf. Als "cadeautje" krijgen ze allebei een usb-stick met de gemaakte foto's.

11 augustus - Het aftelpunt van de Mayakalender (5122 jaar geleden)

Die Mayakalender heeft dus een heleboel verschillende tijdrekeningen. Sommige lijken wel weer wat op onze tijdrekening: de Haab (burgerlijke kalender) is 365 dagen en de kalender-kringloop is 52 jaar.

Om 5 over 8 gaat de telefoon. Waar de hoofdkraan van het water zit en of ik eigenlijk zo snel mogelijk al kan komen. Het hele souterrain (jeugdafdeling, sorteerruimte, toiletten en magazijnen) staat onder water. De vlotter was afgebroken en het water spoot eruit. Waarschijnlijk vanaf ergens zaterdagavond. Schoon water, maar niet als het al een tijdje op de vloer ligt. Ik had ooit bij Praxis voor 4,95 namaakcrocs gekocht, die kwamen nu goed van pas! Na anderhalf uur kwam het rioleringsbedrijf kijken om meteen te constateren dat zij niets konden doen. Nou was het verder een aardige man dus hij heeft meteen ervoor gezorgd dat de loodgieter gewaarschuwd zou worden. Ooit heb ik een waterstofzuiger van meneer Henkel gewonnen. Die werkt nog steeds goed. Alleen slurpt hij maar 10 liter tegelijk. Een schoonmaakbedrijf gevraagd of zij niet nog wat waterstofzuigers hadden. Komen er meteen 2 van ieder 60 liter brengen. Helaas niet met bijbehorende mankracht, maar daar werd aan gewerkt. En inderdaad komt er om 11 uur iemand helpen! Vooral op de stenen vloer van de toiletruimte is het water ijskoud. Maar het is net als bij het springen in een koud zwembad: ben je er eenmaal doorheen dan gaat het wel. Gestaag werken we door. Om half 2 vinden we het "droog". Totdat ik in het kleine magazijn ga kijken... daar staat dus verschrikkelijk veel op de grond en dat is allemaal kledder. We slepen heel wat naar buiten, hangen de kleren van Muis te drogen, gooien heel wat nat papier meteen maar in de container. Maar heel wat moet eerst door de verzekeringsexpert worden nagekeken. En die komt binnen 24 uur... als dat maar geen werkuren zijn. Om half 3 is het dan eindelijk zo ver dat ook onze eigen waterstofzuiger opgeborgen wordt. Nu kunnen de droogmachines naar binnen. De gemeente zou zorgen dat die geleverd werden. Dat wordt morgenochtend...
Helaas is de jeugdafdeling wegens wateroverlast gesloten. En dat duurt nog minimaal een hele dag, misschien zelfs nog wel meer... We hebben wel het meeste water weggezogen, maar de vloer is nog steeds nat. En ik ben héél blij met mijn 3 collega's die zomaar aanboden te blijven helpen tot al het water weg was!

Op de foto's: Henk duikt vol goede moed de dag in, op blote voeten als je hierop niet voorbereid bent, een paar prachtige spiegelbeelden en niet te vergeten de kleren van Muis, door José op een snel gemaakte waslijn gehangen. Hoe snel zijn meubels kapotgevreten door water? Vooral in het begin zette je de waterstofzuiger gewoon aan, zonder verder iets te hoeven doen was hij binnen een minuut vol, weer 10 liter water (Henk en Dinfie).




10 augustus - Ontdekking aspirine (1897)

Op deze dag schrijft Felix Hoffmann in zijn (laboratorium)dagboek hoe hij acetylsalicylzuur in een "chemisch zuivere, bewaarbare en inneembare vorm" heeft gegoten. Hippocrates haalde deze stof al uit de schors van wilgen. In de Middeleeuwen vonden kruidenvrouwtjes dezelfde stof in de moerasspirea. Hoffmanns werkgever (Bayer) brengt in 1899 de aspirine op de markt. Over de hele wereld wordt het gebruik per dag nu geschat op 1,3 miljard tabletten.

Vandaag serieus een begin gemaakt met het uitmesten van de kasten. Wat een tijdschriften en boeken die ik écht allemaal ooit móest hebben... en waar ik vervolgens nooit meer in keek. De gang staat vol met spullen voor de kringloper. Iemand nog interesse in een foto- en filmecyclopedie uit 1971? een draagbare taperecorder (o zo handig bij workshops!)? half afgemaakte borduursels? Binnenkort verkrijgbaar bij de kringloper in Kapellen. Nou ja, die borduursels liggen dan eigenlijk wel op de Kragge. Ik maak doosjes open en sta stomverbaasd van de inhoud. Het zoveelste usb-kabeltje (nog in plastic verpakt), suikerzakjes (netjes in een boterhamzakje), een doosje pepermuntjes van enkele jaren terug (toen de aldi ze nog niet verkocht in Ierland), stekenhouders (om een heel bejaardentehuis 80 truien met kabels te laten breien)... opruimen is toch eigenlijk wel héél erg leuk! Eigenlijk zou ik nog een heleboel moeten laten staan zodat ik dit plezier nog eens kan hebben... Maar het doel is een nieuwe kast met minder (?) bergruimte, knalrood. Op de foto's is wel te zien dat ik methodisch (?????) te werk ga, kast voor kast (nadat ik dus eerst op 60 plekken tegelijk bezig was). En die andere foto? Dat moet in ieder geval straks allemaal terug in de nieuwe kast... In oktober moet het bed weer beslaapbaar zijn.

Vind ook nog een oud opschrijfboekje met 2 versjes daarin:

Opa's begrafenis
Opa was dood, hij was eensklaps gestorven
omdat hij met oesters zijn maag had bedorven.
En Opoe die hem de ogen moest sluiten
sprak "God heeft zijn ziel en ik heb zijn duiten".
Want grootpapa
liet aan zijn vrouw nog al aardig wat na.
Zijn enigste wil
bevatte een codicil,
waarin hij schreef met eigen hand
dat hij na zijn dood moest worden verbrand.
't Hinderde niet in Hamburg of Gotha,
want daarvan neem je als dode geen nota.
Zo trok Opoe met Opa naar Hamburg toe.
Zij tweede klas, zo gezond als een vissie
en Opa secuur ingepakt in een kissie.
Toen de kaartjesklerk haar vroeg retour of enkele reis
sprak Opoe heel wijs
"voor mij retour en voor Opa enkele reis".
Zo kwam Opoe met Opa in Hamburg aan.
Het verbranden was heel gauw gedaan.
Opa had in zijn hele leven
de firma Hulskamp veel voordeel gegeven.
Hij had nl. de hele dag in een borreltje trek,
dus brandde Opa als zwavel en pek.
Wat van Opa over was,
een beetje as,
werd in een urn of vaasje gedaan.
De urn gaf men Opoe en toen kon ze gaan.

Moos in 't badhuis
't Was Juni op een van de warmste dagen
dat Moos aan zijn Moeder een stuiver ging vragen
om naar 't badhuis toe te gaan.
'k Zal me daar van m'n leven
jou een stuiver geven
al zeg ik dat het moet.
Alleen bij regen krijg je water op je snoet.
Maar Moos laat de moed niet zakken
en gaat niet weg voor hij een stuiver heeft te pakken.
Na een uur komt hij terug en zegt
"Moe moet je eens horen.
Ben ik me daar geschrokken,
heb ik aan een touw getrokken.
Kwam me daar van boven,
nee ik schrok me stijf,
een straal koud water over m'n lijf.
Toen trok ik een tweede kraan open
en zo heet, ik dacht ze willen me koken.
Maar verder is het jofel, best,
och lieve hemd waar heb ik mijn vest.
Z'n moeder begint te razen en te vloeken
en zegt dat hij zijn vest moet gaan zoeken.
Bij 't badhuis aangekomen
heeft Moos vernomen
dat er in lang
geen vest was blijven hang.
Zo verstrijkt er een jaar en 't geval wordt vergeten
tot Moos op een dag weer gaat baden zo 't hete.
Ook nu komt hij terug maar is nu niets verloren
en zegt "Moe moet je eens horen,
zoals U weet ben ik verleden jaar verloren
mijn vest.
'k Heb het terug gevonden, vind U dat niet best.
Z'n Moeder staat verlegen uit haar ogen te kijken
en zegt "Verzwachte nar hoe kan ik me dat daar begrijpen.
'k Zal het U zeggen zegt Moos onverschrokken,
'k Heb verleden jaar eerst mijn vest en toen mijn hempie aangetrokken.


Het mooie vind ik wel dat niet alles rijmt, dat zinnen soms héél kort en soms vrij lang zijn. En de gebruikte hoofdletters... (moeder was van zeker aanzien?). Wat een verzwachte nar is weet ik ook niet. Ik weet helaas ook niet wie dit oorspronkelijk heeft opgeschreven.

9 augustus - Ames krijgt patent op roltrap (1859)

En we rollen nog steeds... Dit vind ik een mooi schilderij over de roltrap:

Sarah & Desmond zijn over, uiteraard is Devon (4 maanden nu) mee. Peter en Kelly & friend zijn ook meegekomen. Dus moest er even een muzikaal feestje gebouwd worden. Omdat het toch weer begon te regenen zijn we maar naar binnen verkast. Al met al toch een prachtige dag. Maar het werd koud, ik werd moe... en omdat ik maar 3 minuten hoef te fietsen ben ik nu dus weer thuis. Vroeg m'n bed in vandaag!

8 augustus - The Great Train Robbery (1963)

Een trein van de Engelse posterijen wordt door Ronnie Biggs en nog 14 handlangers tot stilstand gebracht. Ze gebruiken géén geweren en er vallen géén dodelijke slachtoffers. Ze maken in totaal 2,3 miljoen Britse ponden buit (huidige waarde ongeveer 80 miljoen euro), het grootste deel is nog steeds niet gevonden...

Tussen enkele regenbuien door besluit ik dan toch maar te gaan lunchen want ik val bijna om van de honger. En als ik dan bijna thuis ben zie ik een hoogwerker van de gemeente... Ze staan in de Klaverstraat wat te overleggen, het is onduidelijk wat ze doen. Maar ik stap er wel op af! Als jullie straks toevallig tijd hebben... Nou daar kwamen dus eerst een hele hoop bezwaren naar voren want ze moesten toch eerst hun eigen werk doen en er zou wel geen tijd overblijven, etc. maar ze kónden hun werk helemaal niet doen want ze hadden geen stroom. En zonder stroom werkt een hoogwerker niet. Oké, deal: jullie stroom, ik zonder vlag straks. En ondertussen heb ik nog steeds geen fláuw benul wat ze nou eigenlijk allemaal doen. Iets met het hoekhuis, maar wát? Ach, nog maar eens vragen dus. Ze hebben Lode (de eigenaar van het huis) al enkele malen gewaarschuwd dat hij nu toch eindelijk iets aan het dak moet doen want dat het gewoon gevaarlijk is voor de buurt. Dakpannen kunnen zo naar beneden vallen. En nu maken ze foto's om de situatie goed vast te leggen. Tja. Je hoeft bij mij maar uit het raam te kijken en je weet al dat het eerstdaags mis zou kunnen gaan. Er is al jaren niets meer gedaan aan het onderhoud. Nu kunnen ze je dat niet verplichten maar wél als het een gevaar oplevert voor mensen die er langs lopen.
Nadat ze ook foto's genomen hebben vanuit onze eerste én tweede verdiep gaat de hoogwerker opnieuw omhoog en reikt naar onze vlaggenstok... Het blijkt dat de vlag dus ook enkele keren om het ophaaloog is gedraaid en niet "normaal" losgemaakt kan worden. Of het goed is dat ze hem lossnijden. Ja! Na 3 maanden en 3 dagen is de vlag weer naar beneden...

7 augustus - Zeven Zusters Dag

Op de zevende dag van de zevende Chinese maanmaand wordt de Chinese Valantijnsdag gevierd. En dat doen ze niet met bloemen of bonbons. De plastische chirurgie vaart wel bij Valentijn! Vooral neuzen maar ook oogleden zijn een gewilde correctie. Er zijn zelfs stellen die allebei precies dezelfde neus hebben laten maken. Valentijn-knallers met kortingen tot wel 20 procent. Da's pas echte liefde...

Ik word wakker van de klanken van Hans Dulfer, the Dulfer New Band. En dat swingt echt!! Ik ben helemaal op, zou zó door kunnen slapen tot morgenochtend, nou ja met de nodige onderbrekingen, maar ik ben niet anders gewend. Vanmorgen begon het niet zo zonnig. Het zonnetje werd zelfs voor 9 uur al volledig verdreven door verse regenwolken. Met onweer. Felle bliksem gevolgd door fikse donderslagen. De trein rijdt niet meer bij Middelburg door blikseminslag. Ook niet tussen Bergen op Zoom en Goes. Door een sein- en wisselstoring, veroorzaakt door koperdieven. Wilden waarschijnlijk goede bliksemafleiders maken?
In een complete wolkbreuk rijd ik naar Oud-Beijerland. Kerstpakketten samenstellen. Op weg bedenk ik ineens wat er dit jaar beslist niet mag ontbreken in het pakket. Omdat ik weet dat ook collega's deze blog lezen ga ik dus niet verder in op de uiteindelijke samenstelling ;-)
Temidden van alle must-haves en vooral must-nót-haves zie ik ineens een prachtig tuinschepje. Met lieveheersbeestjes. Bijna net zo mooi als het tuinschepje met viooltjes dat ik in Balbriggan al zeker 10x in mijn handen heb gehad. En ook weer evenzo vaak toch maar netjes heb teruggelegd. Kriebel kriebel, met zo'n tuinschepje wil je gewoon tuinieren. Nou ja, eigenlijk niet. Dan zou je het schepje maar vies maken en dat is ook weer zonde... Ciska snapt helemaal wat ik bedoel. En schenkt mij het tuinschepje!
Op de terugweg schijnt zowaar de zon. Met enkele spatjes maar dat stelt echt niks meer voor. Ik ga nog even langs de Lidl... en dan barst er een wolk open. En niet om de zon door te laten... de straat staat binnen enkele seconden helemaal blank. Iedereen schuilt onder het kleine afdakje of in de winkel zelf. Twee stappen en je bent doorweekt. Als je net denkt "het wordt minder" komt er nog even een schepje bovenop. De auto wordt op 15 meter afstand schoongespoeld. En ik word weggespoeld nadat ik de boodschappen toch maar even in een gauw aangeschafte plastic tas heb gedaan en besluit naar huis te gaan. Ik kan m'n kleren uitwringen. Als het weer iets droger is (en ik droge kleren heb aangetrokken) loop ik weer naar m'n werk. Dit keer met een paraplu. Blijft het tenminste verder droog.
Hans Dulfer swingt nog steeds...

6 augustus - Hiroshimadag

Om 08.15 (01.15 Nederlandse tijd), het tijdstip waarop de bom viel, stopt het openbaar vervoer en houdt men een moment stilte. Daarna volgen de kransleggingen bij het vredesmonument. Dit monument heeft een destijds verwoest gebouw als middelpunt en staat vrijwel precies op de plaats waarboven de bom op 6 augustus 1945 tot ontploffing kwam.

De school kan weer heel wat oud papier tegemoet zien. Ook de kringloopwinkel krijgt weer een hoop verkoopbare spullen. Amy MacDonald op de achtergrond, afgewisseld met Boudewijn de Groot en Capercaille. Dat schiet wel op. Ben overigens blij nu niet in Ierland te zitten: er schijnt een soort regenhoos te zijn. Het terrein staat blank, het stroomt al over de weg. André is met Patrick (2) bootje gaan varen in de plassen. Door de telefoon kon je de regen horen neerstorten. En dat schijnt nu dus al 2 dagen bijna continu te zijn. Onvoorstelbaar. Hier was het gewoon heet. Heb de ramen continu tegen elkaar open gehad, met dat beetje wind was het dan net uit te houden.

5 augustus - eerste marathon van Amsterdam (1928)

Na die Olympische Spelen was de eerstvolgende pas weer in 1975. Zowel start als finish zijn in het Olympisch Stadion. Al is dat niet bij alle marathons geweest. De Dam heeft ook enkele malen als start/finish gediend. En van augustus is hij ook verplaatst naar de 3e zondag in oktober.

Een hele gewone werkdag. Zo'n dag waarop eigenlijk niks bijzonders gebeurd. Wel lekker geluncht met Ans bij 3x3 buiten. De dinsdag begint steeds meer een leuke werkdag te worden. Bijna de hele dag zit ik alleen op kantoor, dus kan ik radio 2 rustig op de achtergrond aanzetten. Doe ik alleen 's middags want van die "gouden uren" 's morgens word ik gek, juist, nog gekker dan ik al ben. Vandaag een start gemaakt met het in kaart brengen van alle tijdschriften die we hebben. Leuke klus!

4 augustus - Dom Perignon vindt champagne uit!

Nóg lekkerder als Kir Royale... 't is dat ik morgen moet werken...


Weer 10.000 plannen voor vandaag en daadwerkelijk zo'n 7 ervan uitgevoerd. Sommige plannen nemen dan ook wel erg veel tijd in beslag. Waar vind ik de download van pc veilig? Tenslotte betaal ik daar al voor en ik ben echt niet van plan een abo op Norton te gaan nemen. Ben best tevreden over Planet's oplossing - of was het nou van KPN? Maar het is gelukt en ik surf weer veilig. De andere plannen zijn bijzonder werkgerelateerd: de boekhouding bijwerken, zorgen dat de klanten weer netjes alles 3 weken uitgeleend krijgen, ophanghaakjes zoeken (wat door een collega werd opgelost), offertes opvragen, dat soort dingen dus. Het is nu iets vroeger dan ik dacht (scheelt ongeveer 2 uur) dus ga ik zometeen nog maar eens een boek lezen.

3 augustus - 20e Deventer Boekenmarkt

De NS adviseert met de trein te gaan, zou ik ook doen als treinen mijn core business was. Ze zetten extra lange treinen in... daar hebben wij weinig van gemerkt! We reden met de auto naar Apeldoorn en verder dus met de trein. Als we waren blijven zitten zouden we in Polen of zo zijn uitgekomen. Deventer is een prachtige stad, wat wij gezien hebben tenminste. Behalve boeken bekijken we ook de Penninckshoek, een gebouw dat er van buiten echt niet uitziet als een kerk. We zijn dan ook alleen geïnteresseerd in het gebouw zelf, de glas-in-loodramen en de houtsnijwerken. Een enthousiast verteller deelde ons mee dat hier alle concerten van de Kruidvatcd's worden opgenomen vanwege de mooie akoestiek van de kerk.


De bieb is een heel ander verhaal. Wat een onthaal! Lekkere lunch, toepasselijk tafelkleed en servetten gebruikt. Voor 4-12-jarigen is er een theater "De trommel vertelt" en even later komen we op de jeugdafdeling in het verhaal "De Rode Vogel" vertolkt door een mevrouw met een prachtige vertelstem en begeleid op viool. Prachtig! De bieb zelf mag dan oud zijn en de materialen niet altijd in de nieuwste kasten gepresenteerd worden (zeg maar gerust in superoude kasten), het is er gezellig en er hangt een gemoedelijke sfeer. Er is ook een theatertje waar je dvd's kunt kijken en in de kelder worden iedere vrijdag en zaterdag de afgeschreven materialen verkocht. We staan echt perplex. We hebben heel wat ideeën opgedaan!
Oeps, natuurlijk kwamen we voor "de boekenmarkt". We hebben echt niet alle 878 kramen bezocht. We zouden geen benen meer gehad hebben, de kramen staan over 6 kilometer opgesteld. Nog mooier: het enige wat we gekocht hebben was het Deventer Boekenmarktboekje en dat nog niet eens bij een kraam maar op het terras van mensen met wie we het tafeltje deelden toen we toch echt toe waren aan een kop koffie/thee.

2 augustus - eerste metro wordt geopend in 1870


Londen heeft de primeur, de eerste metro rijdt onder de Theems door. Hij wordt getrokken door een stoomlocomotief. De metro rijdt overigens al vanaf 1863. De officiële opening is alleen ruim 7 jaar later.

De kringloopwinkel van Kapellen is blij (?) met mijn troep. Ze nemen echt letterlijk alles aan. Dat doen ze in Nederland al lang niet meer. Maar ik heb echt geen bezwaar om even naar België te rijden om m'n spullen af te leveren. Kan ik meteen even boodschappen doen bij de Carrefour. En tanken op de terugweg. Dan nog half Putte doorwinkelen en dan heb ik het wel weer gehad. Ik had mezelf nog toegesproken vóór de regen de koelkast schoon te maken. Maar uiteraard gaat het halverwege de schoonmaak plenzen. Ben toch maar niet gestopt. Het afdakje houdt de regen wel tegen. Het is nu wel afgekoeld!

1 augustus - meter wettelijk vastgesteld in 1793

De meter is dan het tienmiljoenste deel van de afstand rond het aardoppervlak, vanaf de noordpool tot aan de evenaar, langs de meridiaan van Parijs. Sinds 1983 wordt de meter gedefinieerd als de afstand die licht in 1/299.792.458 seconde in vacuüm aflegt. Tussendoor zijn nog enkele andere standaards vastgelegd. Zou het verschil in lengte erge gevolgen hebben gehad? Schijnt wel 0,2 mm geweest te zijn.

Zo'n routinedag waarop je totaal geen zin hebt om aan het werk te gaan en aan de andere kant juist heel erg veel zou willen verzetten. Dus heb ik de gulden middenweg maar gezocht. Gelukkig is de bakker weer terug van vakantie dus zijn er weer lekkere zuurdesembolletjes. Het blijft drukkend warm, pas tegen de avond koelt het een beetje af.